![]() |
Skal teste nullutlippsfly i sommer 📷 Brian Jenkins/ BETA Technologies |
Norge blir internasjonal testarena for nullutslippsfly. Første testflyginger starter i sommer mellom Stavanger og Bergen.
annonse
Norge tar et viktig skritt mot bærekraftig luftfart. Tidligere i uken ble den første avtalen om testflygninger signert på Bergen lufthavn, Flesland. Avtalen er inngått mellom den amerikanske flyprodusenten BETA Technologies og operatøren Bristow Norge.
Testflygningene skal foregå med el-flyet ALIA fra BETA Technologies og vil være fraktflygninger uten passasjerer. Rutene går mellom Stavanger lufthavn, Sola og Bergen lufthavn, Flesland. De første flygningene fra Stavanger starter allerede i sommer, mens full drift av ruten er planlagt til høsten.
ALIA-flyet som skal brukes i testene er det andre produksjonsklare flyet fra BETA. Flyet er bygget i Burlington, Vermont, og har fått luftdyktighetssertifisering fra den amerikanske luftfartsmyndigheten FAA for ulike typer flygninger.
annonse
En del av regjeringens luftfartsstrategi
Testflygningene er en del av regjeringens satsing på bærekraftig luftfart, slik det er nedfelt i Nasjonal luftfartsstrategi og Nasjonal transportplan 2025–2036. Det er satt av én milliard kroner i planen for å fremme utviklingen av null- og lavutslippsfly.
– Norge har gode forutsetninger for å være en tidlig testarena for disse teknologiene. Vi har et desentralisert nettverk av flyplasser, en proaktiv luftfartsmyndighet og en sterk industri innen elektriske fremdriftssystemer og hydrogenteknologi, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.
Avinor og Luftfartstilsynet legger til rette
Avinor har en sentral rolle i tilretteleggingen av infrastrukturen for testflygningene, blant annet gjennom installasjon av ladeløsninger. En lader skal installeres på Stavanger lufthavn, Sola innen juni, mens en mobil lader skal være på plass ved Bergen lufthavn, Flesland innen 15. august.
Luftfartstilsynet vil sikre at testene gjennomføres i tråd med gjeldende regelverk.
– Vi vil bruke erfaringene fra testflygingene til å videreutvikle regelverket og bygge kompetanse for fremtidens luftfart, sier luftfartsdirektør Lars Kobberstad.
Internasjonal interesse
Prosjektet vekker også interesse internasjonalt.
– Demonstrasjoner i virkelige omgivelser er verdifulle både for å teste ytelse og for å involvere lokalsamfunn, sier Patrick Buckles, salgsleder i BETA Technologies.
– Vi ser frem til å vise hvordan denne teknologien kan bidra til en mer bærekraftig og effektiv luftfart, sier Dave Stepanek, leder for transformasjon i Bristow Group.
Artikkelen er skrevet med hjelp av KI, og etterarbeidet av redaksjonen