-->

5. oktober 2007

Krangler med Ryanair - igjen

Forbrukerrådet krangler i retten med Ryanair, denne gangen om prisgarantien til selskapet. Ryanair lanserte tidligere i år en prisgaranti over hele Europa og lover at de alltid skal være billigst. Forbrukerrådet i Norge mener garantien er null verdt.

Garantien går ut på at dersom du finner en lavere pris på reisen enn det Ryanair kan tilby, får du utbetalt mellomlegget, og det dobbelt opp. Forbrukermyndighetene mener den garantien er null verdt, da Ryanair flyr fra Torp uten reel konkurranse på sine ruter. De kaller det villedende reklame, og markedsrådet har tidligere konkludert med at det er villedende markedsføring å love prisgaranti for produkter man er alene om å tilby.

Ryanair svarer at de også anser Gardermoen og Rygge for å være Oslo, og at garantien gjelder hvis du finner billigere turer fra de flyplassene. Du kan foreksempel bruke garantien om du flyr Ryanair til London, Stansted, selv om Norwegian har billigere billetter til Gatwick eller SAS har billigere billetter til London, City Airport.

Forbrukerrådet har også bedt Ryanair om å dokumentere at de faktisk overvåker konkurrentenes priser slik at de alltid ligger under i pris. De har aldri levert en slik garanti og Forbrukerrådet anser derfor garantien å være uten verdi.

Ryanair på sin side hevder de overvåker konkurrentene time for time, daglig, hele året, og at de senker prisene så fort de oppdager at noen andre tilbye lavere pris enn dem. De, altså Ryanair, reagerer kraftig på at Forbrukerrådet mener garantien er verdiløs. De mener rådets påstander er upresise, usanne og rett og slett feil.. De viser en total mangel på forståelse av hvordan flyreisemarkedet fungerer, og for kundenes ønsker og behov.

Ryanair har et anstrengt forhold til Forbrukerrådet i Norge. Partene møttes i Oslo tingrett i fjor, da kranglet de om Ryanairs gebyrpolitikk for å betale tilbake flyplassavgifter på ubenyttede flybilletter. Ryanair tapte den saken, men anket. Partene møtes i retten igjen senere i høst.

Forbrukerrådet avviser at de har noe i mot Ryanair, men sier de må gjøre jobben sin, som er å overvåke og reagere på selskaper som ikke følger markedsføringsloven.

Ryanair på sin side sier at det norske Forbrukerrådet nok en gang viser at de er den eneste forbrukerorganisasjonen i Europa som ønsker å beskytte høye billettpriser.

(oppdatert 21. oktober 2007)

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart