-->

21. april 2008

Pakk smart, reis som før

Strenge og litt kompliserte regler for håndbagasje gjør mange skeptiske til å fly. Men regelverket er slett ikke så vanskelig. Pakker du riktig, kan du reise akkurat som før.
Endringene i reglene for håndbagasje på fly fra 2006, dreier seg først og fremst om mengden flytende materialer du kan ha med inn i kabinen. Pakker du riktig, glir du gjennom sikkerhetskontrollen like lett som tidligere.
.

Kun en desiliter
Håndbagasjeregelen i et nøtteskall: maks 1 desiliter væske!
Væskebeholdere (flasker) skal maksimalt romme 1 desiliter. Alle flasker skal oppbevares samlet i en gjennomsiktig pose. Posen skal være gjenlukkbar (med for eksempel lynlås), og skal ha et maksimalt volum på 1 liter. Skal du ha med mer flytende materiale, må du pakke det i bagasje som sjekkes inn.

Felles europeisk «cabin size»
Tidligere opererte forskjellige flyselskap med ulike maks-mål for håndbagasje. Med det nye EU-direktivet for håndbagasje har vi fått en «Universell Cabin Size». De nye, standardiserte dimensjonene for håndbagasje er 55 cm x 40 cm x 20 cm. (Legg merke til at enkelte lavprisselskaper ikke forholder seg til dette regelverket).

Fort gjennom kontrollen
Jakka skal uansett gjennom røntgenapparatet i sikkerhetskontrollen, så den kan du like godt ta av når du stiller deg i køen. Samtidig kan du gjøre deg klar til å legge alt innhold i lommer (for eksempel mobiltelefon, lommebok og nøkler) på vaktens brett. Vær klar over at bærbar PC og annet elektronisk utstyr skal undersøkes før du slipper gjennom. I tillegg er det greit å huske at sko ofte må tas av for å bli undersøkt.

Spisse og skarpe ting
Kniver, sakser, neglefiler, korketrekkere og stort sett alt annet av metall bør sendes i innsjekket bagasje. Alt som er skarpt eller spisst blir nesten garantert inndratt i sikkerhetskontrollen. Sjansen for at du trenger gjenstanden ombord på flyet er liten. I de fleste tilfeller er det derfor like greit å la det skarpe og det spisse ligge igjen hjemme eller i kofferten som sjekkes inn.

Reisetips:
Pakk opp presangen
Vær forsiktig hvis du mottar innpakkede presanger eller skal ha med gaver. Rundt juletider må sikkerhetsvaktene dessverre pakke opp og kaste mange pent innpakkede gaver fordi innholdet ikke samsvarer med sikkerhetsreglene.


Kilde: koffert.no
Foto: Avinorwww.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart