-->

30. mai 2008

Rygges gode design

Uansett hvor du er i verden, ser flyplassene ut som flyplasser. Norges nyeste flyplass på Rygge er annerledes, mener Norsk Designråd.

Husker du hvordan logoen til Oslo Lufthavn Gardermoen ser ut? Arlanda? Heathrow? Ikke det, nei. Kort tid etter at Moss Lufthavn Rygge åpnet for kommersiell transport, har svært mange lagt merke til den oransje logoen, ”navnetrekket”, som skiller seg veldig ut i forhold til hvordan andre flyplasser profilerer seg.

20.000 biler passerer neonskiltet på terminalveggen hver eneste dag, og logoen har dessuten skapt stor debatt i lokalmiljøet. Et fly som skriver på himmelen eller skyer, er noen av assosiasjonene Rygge-logoen skal gi. Noen mener også at den ser ut som en ”loop”, som mange husker fra tidligere tiders flystevner.

Merkevaren Rygge
Det er ingen stor tradisjon for å bruke designere når man bygger nye flyplasser. Derfor var Norsk Designråd svært positive til henvendelsen fra ledelsen ved Rygge om å få hjelp til å organisere et prosjekt for å utarbeide flyplassens visuelle profil. - Vår rolle i første omgang var å bevisstgjøre ledelsen på hvordan de kunne forsterke og videreutvikle merkevaren Rygge gjennom et designprogram. Det viste seg snart at det ikke var nok med en logo og noen skilter på veggene, det var mye annet ved flyplassens merkevarebygging man med fordel burde bruke designmetodikk til, forteller direktør FOU Skule Storheill i Norsk Designråd. Målet for designprogrammet har vært å skape en ukomplisert, personlig og inspirerende flyplass. For å få til dette, kommer designprogrammet til uttrykk på alt fra bagasjelapper og handleposer, til skilting i parkeringshuset, fasaden, innvendige skillevegger, websider og informasjonsmateriell.

Navnet vi husker
- Vi tok hensyn til at uansett hvilket offisielt navn flyplassen fikk, ville flyplassen blir kalt Rygge. Lang tradisjon tilsa det. Dessuten klinger navnet godt på alle språk. Derfor burde dette også være basis for designprogrammet, sier Storheill, som er imponert av måten designbyrået ”oversatte” alle ønskene til et profesjonelt resultat på rekordtid. Markedssjef Silje Thoresen ved Rygge Sivile Lufthavn mener designprogrammet på Rygge viser at flyplassen er både frisk, frodig og leken, samtidig som sikkerheten er det som har aller høyest prioritet. Reaksjonene fra publikum og bransjefolk har vært utelukkende positive.- Det var en reklamemann som kalte logoen for en genistrek, forteller hun stolt. Thoresen roser også Norsk Designråd, som hun mener har bidratt med uvurderlig rådgivning og kompetanse i forbindelse med utarbeidelsen av designprogrammet. - Designrådets kjennskap til de ulike designbyråene gjorde at vi kunne være trygge på at vi valgte riktig designbyrå. De har vært en viktig medspiller i prosessen med å utarbeide et designprogram, sier hun.

Mindre stressende
Målet for flyplassen på Rygge er å gi passasjerene en annen og mindre stressende reiseopplevelse enn man ofte får på en større flyplass. - Jeg er helt sikker på at designprogrammet og den tydelige logoen er et viktig virkemiddel for å gjøre det nye flyplasstilbudet kjent, og gi positive assosiasjoner til navnet Rygge, sier markedssjef Thoresen. Hun håper flyplassen i årene fremover kan være til glede for stadig flere passasjerer. Ikke bare fra Østfold, men også fra Oslo, Akershus og Sverige ned til Gøteborg.


Foto: osloairports.comwww.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2023
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av en KI-tjeneste fra OpenAi,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart