-->

1. juni 2008

Planlegg reisen med Google

Lurer du på hvor hotellet du planlegger å bo på ligger? Hvordan ser nabolaget til feriestedet ut? Hva finnes av butikker, restauranter og fornøyelsestilbud? Hvem kan tilby fiske, golf, og hvor kan du gå på konsert? Hvor finner du de mest utfordrende sykkelstiene i fjellterreng? De to gratistjenestene Google Maps (maps.google.no) og Google Earth (earth.google.com) på Internett kan hjelpe deg med å få svar på alle disse spørsmålene – og ganske mye annet.
Google Maps.
Nettbasert lettversjon av Google Earth, popper ofte automatisk opp når du søker på Google.com.
Prøv for eksempel søket «miami beach hotel». Treff nummer én er et interaktivt kart som viser beliggenheten til en rekke hoteller på Miamis South Beach. Klikker du på kartet er du inne i Google Maps. Her kan du blant annet søke etter adresser, bedrifter og bransjer, be om veibeskrivelser og zoome inn og ut. Du kan også velge om du vil se stedene gjennom knivskarpe og detaljerte satellittbilder.

Google Earth.
Installerer du dette programmet på datamaskinen – noe vi virkelig anbefaler at du gjør – har du et enda kraftigere researchverktøy mellom hendene. Programmet finnes i norsk språkversjon.
Når dataprogrammet er installert, kan du ta på deg virtuelle syvmilsstøvler og fyke fra verdenshjørne til verdenshjørne i løpet av få sekunder og zoome inn på overraskende detaljerte fotografier av jorden. Bli ikke overrasket om du finner mennesker og geiter i en landsby midt i Sahara, eller om du kommer over en flokk elefanter på Afrikas savanner! Du kan også gå ned nærmest på bakkenivå og inspisere landskapsprofiler, naturens undere og kjente byggverk. Dra for eksempel til Manhattan og sjekk ut metropolens berømte skyline. Husk å skru på 3D-effekten for å få fullt utbytte av surfingen.

Finn butikken.
Når du først er i New York, kan du utforske byen videre ved å klikke på menyvalget «Finn virksomheter». Planlegger du å kjøpe Nike sko, kan du for eksempel skrive «Nike». Opp spretter anvisninger til en rekke butikker som fører skomerket. Søk etter «sushi», og vips har du et kart som viser beliggenheten til en rekke restauranter som serverer den japanske ferskvaredelikatessen.

Gjennom et menyvalg avgjør du selv hva slags informasjon du ønsker å vise frem på kartet. Klikker du «Geografi på Internett», får du blant annet opp punkter som viser deg vei til fotografier som vanlige Internett-brukere har lagt inn på Google Earth via flere ulike fotodelings-sider på nettet. Du kan velge å vise veier, grenser og ulike steder av interesse. Et eget valg er «Global bevissthet», hvor ulike organisasjoner har plottet inn informasjon som blant annet har med jordens miljø, menneskerettigheter, krig, naturkatastrofer og andre hendelser å gjøre. For eksempel ble Darfur-krisen i Sudan i fjor zoomet inn av Google Earth, gjennom at massakrer, nedbrente landsbyer og ødelagte hus, kirker og moskeer ble plottet inn på kartene.

Et av de siste tilleggene til Google Earth-kartet er videoer fra Youtube.com. Disse får du opp hvis du klikker på «Galleri».
Plottingen av bilder og video er mulig fordi brukerne har lagt inn såkalte «geotags» da de publiserte materiellet på nettet. Også du kan gjøre dette, hvis du setter deg inn i geotaggingens noe plundrete verden.
Foran en rekke reiser de siste årene har vi brukt de to Google-tjenestene, og det er ingen tvil om at Google Maps og Google Earth er et nyttig alternativ til tradisjonelle reisehåndbøker.


Kilde: aftenposten.no
Foto: ukjentwww.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart