-->

24. juli 2008

Millionbot til Norwegian

Norwegian risikerer millionbot hvis ikke selskapet straks slutter å reklamere for billigbilletter som i virkeligheten ikke eksisterer.
- Vi har fått nok av selskapets villedende markedsføring, sier fungerende forbrukerombud Jo Gjedrem til Aftenposten i dag.Truer
Gjedrem sier at Forbrukerombudet har fått en rekke klager på Norwegian fra kunder som ikke finner lavprisbilletter til annonsert pris når Norwegian kjører sine massive kampanjer. Ombudet har også tatt opp problemet med selskapet flere ganger, og fått løfter fra Norwegian om tiltak, uten at situasjonen er blitt noe bedre. Klagene fra publikum har fortsatt.
- Vi oppfatter det som om selskapet stadig bedriver en villedende markedsføring. Vi har nå kalt inn Norwegian til et møte i midten av august. I den forbindelse gjør vi det klart at hvis ikke selskapet kan gi oss en garanti for at dette ikke skal skje igjen, vil vi straks bringe saken inn for Markedsrådet. Et fellende vedtak der blir fulgt av et tvangsgebyr, det kan bli fra 400.000 til 1,2 millioner kroner, sier Gjedrem.

Gedigen nedtur
I brevet til Norwegian omtaler ombudet et par tilfeller der en klager hadde sjekket tilgjengeligheten av kampanjebilletter i forbindelse med stort salg av storbyreiser i april i år. Storbyferiekampanjen ble imidlertid en gedigen nedtur for mange som hadde håpet på billige flybilletter:
Gjennom grundige undersøkelser har en klager dokumentert at kun tre av 370 avganger til Praha, Istanbul og Düsseldorf hadde billetter til en annonsert pris på 299 kroner i perioden fra april til juni.
Nesten like ille var situasjonen fra april til november. I dette tidsrommet var kun 20 av 1001 avganger til annonsert lavpris.

Må stanses
- Konklusjonen må bli at kampanjebillettene ikke fantes lenger. Likevel fortsatte selskapet å reklamere for sine laveste priser. Den praksisen aksepterer vi ikke, den er ulovlig. Enten må selskapet fylle på med flere billetter til annonsert lavpris hvis de blir utsolgt, eller så må selskapet straks stanse kampanjen, sier Gjedrem.
Konflikten med Forbrukerombudet kommer til tross for at ombudet og flyselskapene SAS Norge, Norwegian og Widerøe er blitt enige om vilkårene når store billigkampanjer rulles ut. Avtalen, som er fire år gammel, tilsier at det skal være minst 20 billetter på hver avgang til annonsert pris ved kampanjestart. Hvis ikke, skal det uttrykkelig opplyses om at det i reiseperioden er færre billetter tilgjengelig.
Det er denne avtalen Forbrukerombudet nå mener Norwegian bevisst har brutt en rekke ganger.

Vil ikke villede
Åsta Braathen er markedsdirektør i Norwegian. Hun benekter ikke at selskapet kan ha brutt markedsloven i forbindelse med billettsalg:
- Hvis Forbrukerombudet mener at vi har gjort det, så kan jeg ikke godt bestride det. Men jeg må samtidig få si at jeg ikke har noe ønske om å opptre på en måte som er i strid med loven. Vi har selvsagt ikke noe ønske om å villede forbrukerne, sier Braathen.
Hun sier Norwegian strekker seg til det ytterste for å påse at markedsføringen av flybilletter skjer i henhold til de avtaler selskapet er forpliktet av.
- Vi har til og med i perioder sendt dem annonsemateriell på forhånd slik at de kan se hvordan vi har tenkt å lansere kampanjer, og også bedt dem komme med detaljerte retningslinjer om hva som skal stå i tekst og hvor stor skrift jeg skal bruke for at vi skal holde oss innenfor lovverket, sier Braathen.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart