-->

11. september 2008

Snart slutt på poser i håndbagasjen

Kastrup Lufthavn har nå testet en ny maskin som kan bety slutten for posestyret i håndbagasjen når man skal fly her hjemme og i resten av verden. Den nye røntgenskanneren skal brukes til å oppdage farlig væske, og vil på sikt kunne føre til at reglene om innpakking av væsker blir overflødige, skriver Danske Politikens forbrukerside Tjek.
Bagasjereglene med begrensninger på hvor mye flytende innhold man kunne ha i håndbagasjen ble innført etter at en terrorplan som involverte flytende eksplosive væsker ble avslørt i 2006. Siden dette har passasjerer måttet pakke inn deodoranter, kremer og alle væskelignende substanser i plastposer for separat gjennomlysning gjennom sikkerhetskontrollen.

Svært lovende
Sikkerhetssjefen Johnnie Müller sier at maskinen virker svært lovende og at han håper den vil være med på å lette trafikken på flyplassen.
- Testforsøkene med samme slags maskin på Heathrows terminal 5 skal fungere svært bra. De har testet maskinen i et halvt år allerede, sier han til Tjek.
- Maskinen kan ikke bare avsløre væsker, men også hvilken type væske det er snakk om.
Det er EU og de enkelte landenes myndigheter som tar den endelige beslutning om sikkerhetssjekken skal endres. Men det kan først skje når dokumentasjon på testingen er oversendt til EU.
Maskinen står nå til testing på København Lufthavns såkalte C-finger, hvor interkontinentale fly letter og lander og passasjerer fra land utenfor Schengen passerer.

Samlet inn 30 tonn
Selve maskinen fungerer ganske likt som de vanlige røntgenskannerne, men har fire vinkler i motsetning til to.
Det gir sikkerhetssjefen dobbelt så god oppløsning på bildene og dermed en bedre undersøkelse av bagasjen.
I første halvår av 2008 samlet København Lufthavn Kastrup inn 30 tonn væsker i sikkerhetssjekken, fordi passasjerene ikke hadde pakket dem inn ordentlig. Det er ingen grunn til å tro at nordmenn er bedre enn danskene og en slik maskin vil dermed kunne lette arbeidet og kontrollen på flyplassen betydelig.
- Alle skritt i retning av økt hurtighet blir hilst velkommen. Det gir oss mange fordeler, men også de reisende, sier Johnnie Müller. (abc nyheter)

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart