-->

4. oktober 2008

Du er ikke dekket mot flykonkurs

Hvis flyselskapet du reiser med går konkurs får du ikke dekket dine kostnader, du er i realiteten nokså sjanseløs, sier reiselivsdirektør i HSH Rolf Forsdahl til VG. Unntaket finnes hos restplass.no som har egen klikkbar lenke for garanti mot flyselskaps konkurs. Den koster 49.-


Foreløpig har i alle fall 24 flyselskap gått konkurs på verdensbasis i år. I de siste ukene gjelder det for eksempel britisk/kanadiske Zoom som levde av billigflyginger over Atlanteren og det britiskeide charterflyselskapet XL Airways, skriver engelske Daily Mail.

- Alle selskapene utenom de største sliter i dag, sier Forsdahl og nevner spesielt det italienske Alitalia. Selv om du har betalt med kredittkortet ditt og tror du har fullgod reiseforsikring, så gjelder ikke dette konkurser. Reisegarantifondet dekker heller ikke. Et instrument som kan hjelpe er dersom du har kjøpt billetten gjennom et reisebyrå med IATA bevilling. Da kan utbetaling til flyselskapet stanses, og du kan få pengene refundert. Men det er før turen er påbegynt. Har du seteplass på charterselskapsreise er du dekket av reisegarantifondet gjennom Pakke-reise-loven. Mens charterturer altså har dekning er billetter kjøpt direkte av flyselskap uten automatisk finansiell beskyttelse.

Hos Eurocard.no sies det at refundering av kostnadene er gjenstand for en avveining i det enkelte tilfelle, men forsikringsselskapet Tryg Vesta, som dekker opp kortets reiseforsikring, er langt mer kategorisk. Nei, ingen dekning ved konkurs, sier Janne Berg til VG.

Hilde Fredheim Høgberg, informasjonsansvarlig i SEB Kort Norge utdyper den ekstra sikkerheten man får når man betaler med kredittkort (som man ikke får når man betaler kontant, eller med bankkort.) Da gjelder følgende: Kunder som har betalt med kredittkort skal i utgangspunktet også melde krav i konkursboet, men de har en bedre rett etter Kredittkjøpsloven § 8. Da må kunden fremlegge dokumentasjon på at reisen er belastet kortet, at reisen ikke kan gjennomføres, og at reisen ikke er eller kan gjennomføres med alternativ transport (f.eks. dersom et annet selskap overtar forpliktelsene til det konkursrammede selskapet). Kunder som ikke har fått tilbud iht. overnevnte, har mulighet til å fremme et reklamasjonskrav til f. eks.Eurocard. Kravet behandles iht. Kredittkjøplovens bestemmelser. Med høye drivstoffkostnader og nåværende økonomiske klima synes det trolig at flere konkurser vil komme blant verdens flyselskaper.

- Vi i reisebransjeorganisasjonene forsøkte for noen år siden å forhandle fram en avtale med de store flyselskapene for å få dekket inn denne eventualiteten ved å legge på en krone eller to, men det ville hverken SAS, Lufthansa eller BA være med på. Man mente denne problemstillingen ikke var aktuell. Det er den jo nå, sier Forsdahl. Få, om noen, reiseforsikringer dekker den eventualiteten at flyselskapet går konkurs. Det du kan gjøre om du ikke helt stoler på at flyselskapet du har bestilt billetter hos har solid økonomi, er å kontakte nisjebyråer som ProtectMyHoliday.com. De tilbyr drøye 15 000 kr pr. person enten konkursen skjer før eller under reisen. Og den gjelder også ved konkurser i annen form for reiser, ferger, billeie og hoteller. Dette forsikringsselskapet vil imidlertid ikke forsikre reiser med konkurstruede selskaper som Alitalia. Du kan kjøpe dekning hos dem for 30 dager for litt i overkant av 52 norske kroner. Et konkurrerende selskap som også er nytt - supplierfailurecover.com - tilbyr same tjenesten for drøye 83 kroner.


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart