-->

7. oktober 2008

Flytoget 10 år

8. oktober klokken 13.55 er det 10 år siden Flytoget, den gang Gardermobanen AS, ble offisielt åpnet. I jubileumsåret har Flytoget verdens høyeste markedsandel for flytog, Norges mest fornøyde kunder, Norges mest fornøyde ansatte og en svært sunn økonomi.
- Miljøbevisste kunder og dyktige ansatte har realisert planen om å gi Norge verdens beste Flytog. Satsingen på Flytoget er den største publikumssuksessen i Norge de siste hundre årene, og et eksempel til etterfølgelse, understreker Thomas Havnegjerde, administrerende direktør i Flytoget.
I morgen, 8. oktober vil ansatte i Flytoget stå på perrongene og dele ut matpakker og kaffe for å takke passasjerene som velger å reise med Flytoget.

I år vil nærmere 5,7 millioner passasjerer reise med Flytoget. Siden starten har Flytoget fraktet nærmere 40 millioner passasjerer til eller fra Oslo Lufthavn på en rask, sikker, punktlig og miljøvennlig måte. For å forbedre tilbudet ytterligere har Flytoget kjøpt 16 nye vogner som vil øke setekapasiteten i togene med 40 prosent i løpet av 2009. I 2009 installeres også et nytt billettsystem som vil korte ned tiden passasjerene bruker på av- og påstigning.
- Flytogets viktigste bidrag i disse ti årene har vært å vise hva som er mulig å få til med skinnegående transport i Norge, hvis man er villig til å satse helhetlig og levere den enkelheten og kvaliteten passasjerene vil ha. Det norske folk er sultefôret på gode jernbanetilbud og tiden er kommet for flere Flytogprosjekter, påpeker Thomas Havnegjerde.

Tøff start
Beslutningen om å bygge en egen Høyhastighetsbane til den nye hovedflyplassen på Gardermoen ble tatt av Stortinget 8. oktober 1992, sammen med vedtaket om å legge hovedflyplassen til Gardermoen.
Byggingen av Gardermobanen fikk en tøff start. I 1997 oppdaget turgåere at sprengningen av Romeriksporten 170 meter under bakken førte til store vannlekkasjer fra flere av vannene i Østmarka. Tettingsarbeid, byggestans og reparasjon av setningsskader førte til store forsinkelser og merkostnader ved byggingen av banestrekningen.
Da Flytoget ble åpnet 8. oktober 1998 kjørte toget rundt Romeriksporten med redusert hastighet, først 22. august 1999 kunne Flytoget tilby avganger hver tiende minutt og reisetiden på 19 minutter fra Oslo S til Gardermoen. Kravet om en reisetid på 19 minutter ble i sin tid satt fordi det var beregnet reisetid fra Oslo S til den gamle flyplassen på Fornebu

Suksess på mange områder
Flytoget har en punktlighet innenfor 3 minutter på 96 prosent, og en gjennomsnittlig kundetilfredshet på 94,5 prosent. I 2007 hadde Flytoget en markedsandel på 36 prosent, inntekter på 689 millioner kroner, et resultat før skatt på 182 millioner kroner, og betalte 65 millioner kroner i utbytte til staten. I mars 2008 kom Flytoget best ut blant norske bedrifter i den internasjonale undersøkelsen Great Place to Work®. I mai 2008 kom Flytoget best ut i Norsk Kundebarometer 2008.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2023
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av en KI-tjeneste fra OpenAi,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart