-->

12. oktober 2008

Ryanair klar for mobil i fly

Det irske lavprisselskapet Ryanair er i disse dager klare for å la passasjerene få ringe til og fra selskapets fly, samt sende tekstmeldinger og lese e-post. Det blir ingen billig fornøyelse å ringe fra luften, så du bør fatte deg i korthet. Ca 21 norske kroner tar selskapet betalt per minutt, og en tekstmelding vil
ligge på drøyt 4 norske kroner stykket
.Selskapet har nå montert egne små mobilmaster/ sendere ombord i 14 av i alt 166 fly, som vil gjøre det teknisk mulig å ringe ut og ta i mot telefonsamtaler, sende tekstmeldinger og lese e-post på Blackberries og lignende, håndholdte enheter. I første omgang er det kun kunder av mobilselskapene O2 og 3 som kan benytte seg av dette tilbudet, men Ryanair regner med at flere selskap etterhvert følger etter.

Etter et halvt års prøvedrift vil selskapet innstallere sendere i alle sine fly, hvis de ser at dette blir en suksess, og selskapet tjener penger på tjenesten. En viss andel av inntektene går til selskapet og resten til operatørene, delingsbrøken er ikke kjent, men etter det vi forstår ta Ryanair en god del av kaka, for å drifte tjenesten og for å dekke inn utgiftene til installeringene av utstyret.

Det er lagt opp til at man kan sende ubegrenset med smser og mailer på flyturen, men det er lagt inn en sperre i systemet slik at bare seks passasjerer kan ringe samtidig. Den som prøver å ringe ut mens seks andre benytter mobilen, vil få opp meldingen "nettet er opptatt" og må vente på ledig kapasitet. Ryanair har utviklet denne tjenesten sammen med teknologiselskapet OnAir, som også jobber med lignende løsninger for Air France, Bmi og TAP Portugal, i tillegg til flere selskaper i Midtøsten og Asia.

I følge OnAir skal Ryanair ha hentet inn de nødvendige godkjenninger og sertifikater fra European Aviation Safety Authority for å innstallere dette nye utstyret. Også følge OnAir gir disse senderne fra seg så lave signaler at de ikke virker inn på flyenes mange tekniske, fintfølende instrumenter.

Illustrasjonsfoto

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart