-->

4. desember 2008

Full taxfreeforvirring

Om snaut tre måneder får vi nye regler for taxfree-handel på norske flyplasser - men fortsatt vet ikke taxfreebutikkene hvordan sprithandelen skal organiseres.


-Nei, det kan jeg ikke fortelle deg, fordi vi fremedeles venter på den nye instruksen med regelverk fra Tollvsenet, svarer adm. direktør Morten Evjen i Travel Retail Norway, som driver taxfreebutikkene på de største norske flyplasene.

Etter 1. mars trenger vi verken å legge fram billett eller boardingcard når vi handler taxfree

Toll- avgiftsdirektoratet har endret reglene. Ettersom stadig flere reiser uten boardingkort, og det ikke lenger utstedes papirbilletter, må de finne på noe nytt.

Og det nye er at vi fortsatt må legge fram en eller annen form for «gyldig reisedokumentasjon» - f.eks. et EuroBonuskort, hvis man flyr med SAS.

Må selv lage systemer
- Vi overlater til taxfree-butikkene selv å finne systemer som sikrer at de selger taxfreevarer i tråd med retningslinjene. Hva slags form for reisebevis som må legges fram, har vi valgt å ikke spesifisere, sier fungerende underdirektør Henning Røine i Tollvesenet.

Og der begynner problemene.
For slett ikke alle har små bonus-plastkort fra flyselskapene, som tjener som reisebevis. Og papirbilletter utstedes ikke lenger.
Nå kan man i stedet reise helt papirløst, og både bestille reisen og sjekke inn ved hjelp av mobiltelefonen. Et referansenummer på mobildisplayet skal være reisebevis godt nok.

Men holder det å vise fram mobilen til damen i taxfreekassa?
Det vet ikke engang de som driver taxfree-butikkene på norske flyplasser.

Vil purre
De er mildt sagt usikre på hvordan det nye regelverket skal praktiseres, bekfrefter Travel Retail Norway-sjef Evjen overfor VG Nett:
- Vi ble lovet å få den nye instruksen med regelverk i løpet av november, og vil purre det opp, sier han.

På Gardermoen er det slik at de allerede har installert kortlesere for EuroBonus-kort, men ikke for kort fra andre flyselskaper som British Airways, Air France/KLM osv.

Kan ikke svare
- Må dere installere flere kortlesere da?
- Det vet vi ikke, svarer Evjen. - Muligens må det opprettes en sentral kortdatabase. En slik finnes ikke pr. dags dato, sier han.
- Så når jeg som flypassasjer spør deg hvordan jeg skal forholde meg etter 1. mars neste år, hva svarer du da?
- Jeg kan faktisk ikke svare deg med sikkerhet, innrømmer taxfree-sjefen.
- Tre måneder er kort tid, og innimellom har vi jul og nyttårshelg. Rekker dere å få ting ferdig?
- Jeg håper det, svarer Morten Evjen. (VG)

Foto: Oslo Lufthavn AS

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart