-->

14. mars 2009

Gardermoen snart større enn Kastrup

Snart er Gardermoen Nordens største flyplass - til og med større enn Kastrup, som i alle år har vært navet i SAS' internasjonale rutetrafikk.

I 2008 reiste 19,3 millioner passasjerer gjennom Gardermoen. Til sammenligning passerte 21,5 milliioner reisende gjennom portene på Kastrup.

Pasasjergapet mellom de to flyplssene har aldri vært mindre, og mye tyder på at Gardermoen snart vil overta Nordenhegemoniet - ihvertfall om trenden innen internasjonal luftfart holder seg.

Nærmer seg
- Tallene stemmer, sier talsmann Jo Kobro på Oslo lufthavn til VG Nett.
Men nå faller passasjertallene kraftig på begge flyplassene, og selv om Gardermoen har hatt mindre tilbakegang og færre rutekutt enn Kastrup siden august i fjor, vil Kobro & co. vente til etter sommerferien med å fastslå hvorhen det bærer.

13 prosent ned
Denne uken skrev VG Nett at nesten 200 000 færre reiste via Oslo Lufthavn i februar i år enn i samme måned i fjor - en nedgang på 13 prosent.

Venter på august
- August 2009 blir en spennende måned. Da vet de mer om hvordan sommerferie-trafikken utviklet seg. I tillegg er det da gått ett år siden tilbakegangen satte inn. Da vil vi vite mer, sier Kobro.

Måneden etter - 25. september, for å være nøyaktig - starter etter planen SAS-partner Egyptair opp ny interkontinental rute fra Oslo, vel å merke med mellomlanding i København på vei til Afrikas strender. Flyvningene til Cairo skal gå på fredagene.

Til Philadelphia
Om bare to måneder begynner US Airways, tross finanskrisen og problemene i internasjonal lufthart, å fly i rute mellom Gardermoen og Philadelphia - en interkontinental direkteruterute som ventelig vil gi USA-trafikken nytt skyv.

I bakgrunnen lurer også Krabi Air, som på sine nettsider fremdeles bedyrer at de har til hensikt å starte opp direkteflyvninger fra Oslo til det thailandske badeparadiset Krabi.

Kommer ikke likevel?
Enn så lenge tør ikke OSL-ledelsen tro noe om dette før Krabi Air eventuelt kommer på banen med godkjent-papirer fra luftfartsmyndighetene og en reell søknad om landings- og avgangstider.

Likevel: Mens Gardermoen opplever interesse fra nye flyselskaper som vil starte opp ruter derfra, har KØbenhavns Kastrup hatt et sørgerlig 2008 med tap av en rekke ruter - framfor alt internasjonalt, Sterlings konkurs og et kraftig sparesvekket SAS - selve garantisten for at Danmarks største arbeiplass har holdt koken gjennom alle år.

3 av 4 nedlagt
2007 var ikke mye bedre: Av de 17 nye flyrutene som ble åpnet på Kastrup i 2007, er tre av fire nedlagt allerede, ifølge TravelBroker.

Nå i mars mister Københavns Lufthavn også Lufthansaeide BMI's rute til Leeds/Bradford, samt både SAS og SkyEurope som operatører på ruten til Wien. Dermed overlater de wienerbrødene til Austrian alene.

Norwegian satser
Da er det en fattig trøst at lavprisselskaper som Cimber Sterling, Norwegian og transavia.com øker kapasiteten på Kastrup.
Med Norwegians fæle regnskapstall fra siste kvartal i fjor og forventede stortap første kvartal 2009, er det få som tror at lavprisselskapet vil ha råd til særlige nysatsinger - om de ikke snarest får seg en partner.

For Kastrup er det enda et uværstegn.

Foto: Narud-Stokke-Wiik

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart