-->

1. juni 2009

Økt mengde av tyveri på Gardermoen

Nå er det blitt så billig å fly at kriminelle fra andre land flyr til Gardermoen bare for å stjele fra andre passasjerer og butikkene på flyplassen.
Det hevder arbeidsgiverorganisasjonen HSH, som blant annet har butikker og reisebyråer i sin medlemsmasse, overfor VGs nettutgave.
- Vi har registrert en stor andel kriminelle fra Øst-Europa som åpenbart tar billigfly til Gardermoen. Først stjeler de fra butikkene etter ankomst. Dette tyvegodset tar de med seg ut for å sende det som reisebagasje, gjerne i tomme kofferter som de har hatt med seg. Deretter går de inn igjen for å rappe ting som ender i håndbagasjen, sier sikkerhetsansvarlig Thor Martin Bjerke i HSH.
Både han og reisebransjedirektør Rolf Forsdal i HSH er overbevist om at det står organiserte kriminelle bak mange av tyveriene på Gardermoen.

Politiets statistikk over tyverianmeldelser på Gardermoen viser utviklingen. I 2007 ble tjenestemennene varslet om 756 tyverier inne på flyplassen. I fjor hadde tallet steget med nesten 12,6 prosent, til 851 anmeldelser.

Tyveriøkning
Statistikken VG har fått tilgang til viser at det så sent som i 2004 bare ble meldt 557 tyverier.
- I tillegg kommer tyverier som ikke blir oppdaget av de reisende før de er et annet sted. De reelle tallene er nok mye større, sier de to HSH-representantene.
Forsdahl og Bjerke mener ledelsen ved Oslo Lufthavn Gardermoen (OSL) ikke tar kriminaliteten på flyplassområdet på alvor.

- Det kan virke som om de ikke har noen sikkerhetsstrategi i forhold til tyveriene. Innsatsen for å sikre de reisende og de næringsdrivende på Gardermoen er minimal, mener Bjerke.
- Vi har fått høre at kriminelle miljøer utenfor Norge mener Gardermoen er en nærmest farefri arbeidsplass. Etter vår mening er det åpenbare feil i måten flyplassledelsen tenker rundt kriminalitet, sier Forsdahl.

Tar ikke ansvar
HSH har hatt møter med politiet og Europeiske Reiseforsikring for å forsøke å stoppe tyverivirksomheten på flyplassen.
- Ledelsen på flyplassen mener det ikke er deres ansvar at det skjer kriminalitet på Gardermoen, men det er faktisk OSL som skaper mulighetene, sier Bjerke.

En undersøkelse politiet gjorde i 2007 viser at 13 prosent av anmeldelsene kommer fra tyverier i det området der det befinner seg mest vektere - nemlig i sikkerhetskontrollen inn til avgangshallen.
I tillegg har videoovervåkning avdekket hvordan flere kriminelle opererer sammen for å stjele kredittkort. Et opptak viser hvordan tre menn stiller seg opp ved en bankautomat for å snappe opp koden til betalingskortet til et eldre ektepar. Deretter følger de etter ofrene til de finner en plass å distrahere dem. Der klarer den ene av mennene å stjele bagen med pengene og kredittkortet.
- I andre tilfeller vi har fått kunnskap om, er det kriminelle som sitter med kikkert for å prøve å tilegne seg koden som tastes inn i minibankautomater, sier Bjerke.

Tar sikkerhetsgrep
- Vi er i gang med å finne løsninger slik at passasjerene kan ha øyekontakt med sine eiendeler i sikkerhetskontrollen. I tillegg gjør vi alt vi kan for å minne de reisende på at de må passe på tingene sine.
Informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn Gardermoen (OSL) vil ikke være med på at ledelsen tar lett på kriminalitet på flyplassen.
- Vi står overfor profesjonelle og organiserte grupper, dessverre, så det kan vi ikke gjøre. Men jeg kjenner meg ikke igjen i at det skal være frustrasjon blant dem som driver butikker her. Etter VGs henvendelse kontaktet jeg noen av dem, og har fått vite at svinnet i butikkene faktisk har gått ned selv om antall anmeldelser har økt. Dette skyldes at butikkene selv har ansatt folk for å gripe fatt i tyveriproblemet, sier Kobro.

- HSH mener dere ikke tar ansvaret for tyveriene, og viser blant annet til at dere har takket nei til et tilbud om hjelp til å påvise steder der sikkerheten angivelig ikke er bra nok?
- Det var en uformell henvendelse. Kommer det en formell henvendelse takker vi selvsagt ja, sier Kobro.

Illustrasjonsfoto

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart