-->

12. september 2009

Gigantene tar alt på Rygge

Dersom både Ryanair og Norwegian holder løftene om å storsatse på Rygge, vil de to flygigantene ta rubbel og bit av de tilmålte 21.000 flybevegelsene. Med deres dominans på Rygge, kan svenske City Airline skrinlegge planene om å lenke Rygge inn i sitt rutenett, flyplassledelsen prioriterer de to gigantene.




– Hadde ikke regjeringen økt antall flybevegelser fra 15.000 til 21.000, ville vi allerede neste år ha stanget i taket, sier kommersiell direktør i Norwegian Daniel Skjeldam.
Torsdagens valgkamputspill fra samferdselsminister Liv Signe Navarsete kom dermed i grevens tid.
– For flyplassen er jo dette svært viktig, og vi i Norwegian må nå se på hva dette betyr for vår satsing på Rygge, sier Skjeldam som legger til at selskapet fortsatt har som ambisjon å sette inn et tredje basefly på Moss Lufthavn Rygge.
Norwegian vil også øke flyavgangene til Nord-Norge, og vurderer samtidig flere destinasjoner fra Rygge.

Tre millioner
Både Norwegian og Ryanair har en flypark som i består av store Boeng 737–800 maskiner med 189 seter. Jevnt over kjører disse flyene med en fyllingsgrad på 80–90 prosent. Dersom man legger det til grunn for operasjonene fra Rygge, betyr det at de to selskapene vil frakte langt over tre millioner passasjerer.
– Vi har ikke regnet på dette, men det vil neppe være noe problem for oss alene på sikt å få et passasjertall på 2,5 til tre millioner. Etter seks måneders drift skal vi evaluere Rygge. Da vil vi se hvor dette bærer, sier Ryanairs nordiske markedssjef, Erik Elmsäter

Tull med tak
Selv om Elmsäter er glad for at Rygge nå får en kapasitet på 21.000 flybevegelser i året, mener han at flyplassen ikke burde hatt noen begrensninger.
– 21.000 flybevegelser er et skritt i riktig retning, men taket burde vært tatt helt bort. Jeg forstår ikke meningen med det. Begrensningen er tullete og bare et hinder for en positiv utvikling på Rygge. Det ville være en stor fordel for Norge om flest mulig brukte Rygge. Det gir både arbeidsplasser og skatteinntekter for den norske staten; penger som kan brukes til å understøtte arbeidsplasser i distriktene. Gardermoen trenger ingen spesiell beskyttelse. Det er plass for tre flyplasser på Østlandet, sier Elmsäter.

Store muligheter
Han er tror 21.000 bevegelser vil begrense satsingen for Ryanair fordi selskapet må dele plass med Norwegian. Uten tak ville situasjonen vært annerledes.
– Da ville vi kunnet si "The sky is the limit". Vi jobber steinhardt for å få fjernet grensen på 21.000 bevegelser. Rygge har en unik beliggenhet og et enormt potensial, sier Elmsäter til Moss-Avis.

Skvises ut
Med Ryanairs og Norwegians dominans på Rygge, kan svenske City Airline skrinlegge planene om å lenke Rygge inn i sitt rutenett. City Airline ser for seg et nettverk som skal bestå av i alt åtte flyplasser med Landvetter som selve navet for flygingene. Landvetter skal ha funksjon som en moderne busstasjon. Passasjerer skal flys inn til Göteborg, og med maks en halv times stopp skal de kunne ta seg videre ut i Europa. Eksempelvis vil en tur fra Rygge til Paris ta tre timer.
Selskapet regner med å ha et marked på fire millioner innbyggere innenfor en flytid på 20 minutter fra Landvetter. I løpet av 2010 vil City Airline operere 22 fly med 49 seter på 32 ulike destinasjoner.

Foto: sa.no

annonse

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart