Advokat Bjørn Halvor Kise er den ukjente co-piloten bak Norwegians vanvittige suksessreise. Han mener SAS tvang frem Norwegians enorme vekst i Norge.
–På noen timers varsel hoppet vi inn og skrapet sammen det vi hadde av penger.
Bjørn H. Kise er Norwegians andre og mer ukjente gründer, ved siden av navnebroren Kjos. De to advokatene drev firmaet Vogt & Co. da muligheten bød seg en vinterdag i 1993. Flyselskapet Busy Bee, som fløy langs kysten på oppdrag for Braathens, havnet i skifteretten. Den tidligere jagerpiloten Kjos kjente flyverne i selskapet.
Han bestemte seg for å satse. På nabokontoret ble Kise førstemann i kronerullingen.
–Vi måtte reise en million kroner for å overta fra konkursboet, sier Kise.
Nå er han styreformann i et flyselskap som har passert 5 milliarder i verdi, men fødselen var trang. Busy Bee humpet videre langs kysten under navnet NAS, i nesten ti år. Leken tok brått slutt da SAS kjøpte Braathens i 2002.
–Vi fikk bare beskjed om å pakke sammen.
Gardinfritt
Det var første gang erkerivalen ville blåse advokatene av banen. Men de to advokatene drømte om et nytt Braathens, men uten gardiner.
–De delte inn i Back og Best. Nordmenn var ganske lojale overfor Braathens, og SAS var det internasjonale selskapet. Men da de satte Ola Nordmann på Back og fjernet flagget på halevingen, gjorde de en generaltabbe. Vi måtte ta plassen Braathen hadde tapt. Flyene måtte være i rødt, hvitt og blått, og vi ville skape folkelighet og norsk tilhørighet fra dag én.
De leide tre Boeing-fly til å begynne med.
–Vi så for oss at vi måtte ha rundt 15 fly. Og dit måtte vi fortest mulig. Vi visste vi kom til å tape penger i begynnelsen. Det du gjør da, er at du forhåndsselger en del billetter. Men det forutsetter at du har fortsatt vekst hele veien. Å komme inn på hovedrutene fra Oslo, det var det sentrale, sier Kise.
Ville være liten
Planen var å være stor nok til å tjene penger, men liten nok til å slippe SAS’ fulle vrede. Den glapp.
–Vi signaliserte at ambisjonene lå på det planet. Men handlemåten til SAS har vært at de skulle utkonkurrere Norwegian og fjerne oss fra markedet.
Krigen eskalerte. Antallet flyvninger måtte kraftig opp. Da Kjos la frem sommerens resultater torsdag, viste plansjene at Norwegian nå er omtrent jevnstor med SAS på de største rutene fra Gardermoen.
–Det er resultatet av at vi måtte handle. Husk hva vi så for oss, hva vi trodde var den rasjonelle måten for SAS å reagere på da de så at Norwegian hadde etablert seg for å bli.
–I startfasen var det ekstremt viktig med snutider på flyplassen. Folk tror fremdeles at grunnen til de ikke får kaffe og aviser er at vi skal spare penger. Ja, men ikke på kaffe og aviser. Når flyet lander, skal det kunne ta av igjen så raskt som mulig. Om du ikke skal rydde ut aviser og kaffe, og du ikke skal inn med nye forsyninger, sparer du tid.
Utlandsflyvningene løste et annet problem for Norwegian, tomme fly mellom «rushtidsavgangene» på de store rutene i Norge.
–Flyet går på morgenen til Trondheim eller Bergen, men så er det ikke så mye trafikk midt på dagen. Da kan det gå utenlands og så tilbake i innenlandstrafikken på kvelden, sier Kise.
Nå sikter han enda lenger mot horisontene – mot New York.
–Drømmen er å få Boeings nye langdistansefly. Det hadde vært fantastisk hvis Norwegian hadde fått de første Dreamlinerne i verden. (E24.no)
Bildemontasje: Aftenposten
annonse