-->

27. januar 2010

Kraftig Ryanairvekst i Norge

Europas mest aggressive flyselskap, Ryanair, rykker inn med stadig flere ruter på Østlandet. Norwegian og SAS kjenner pusten i nakken. På få måneder har Ryanair mer enn doblet rutetilbudet fra Rygge og Torp. Det skal ikke stanse med det. I år regner selskapet med å frakte 2,6 millioner passasjerer på norske flyplasser. Det er halvannen gang flere enn i fjor.

– Vi har fått en mottagelse langt over det vi forventet, passasjerene strømmer på og det er helt klart at vi er nødt til å følge opp dette. Det kommer enda flere ruter, det er bare et spørsmål om tid, sier Ryanairs markedssjef for Norden, Erik Elmsäter, til Aftenposten.
Han ønsker ikke å være konkret på hvilke nye ruter som kommer, men sier at det er mest nærliggende at selskapet utvider tilbudet til Øst-Europa, Italia, Frankrike og De britiske øyer.

Flere fly
Ryanair etablerer seg med egen base på Moss lufthavn fra mars. Det innebærer at selskapet stasjonerer tre fly fast på Rygge. Denne etableringen fører til at det kommer 16 nye ruter fra Østfold-flyplassen.
Nå ligger det an til ytterligere ekspansjon. Elmsäter regner med at det bare er et tidsspørsmål før selskapet plasserer enda flere fly på Rygge. Dermed økes trafikken derfra ytterligere.

– Flere fly betyr ikke bare ruter til flere nye steder, det betyr også at vi kan øke frekvensen der det er mest etterspørsel – for eksempel på rutene til Spania, sier han.
Å ha fly stasjonert på Rygge betyr dessuten at selskapet kan operere med både morgen- og kveldsavganger – det er oftest mer attraktivt for de reisende enn avganger midt på dagen.

For dyre
Elmsäter hevder at Ryanair overhodet ikke er opptatt av rutenettet hverken til Norwegian eller SAS når selskapet vurderer sine ekspansjonsplaner i det norske markedet.

– Norwegian har kunnet vokse seg store i Norge fordi de har kunnet legge seg litt under SAS i pris. De har mye høyere kostnader enn oss. De har vokst i det nordiske markedet, men de er små – Norwegians 12 millioner årlige passasjerer mot våre 66 millioner sier det meste om styrkeforholdet. Ute i Europa er de jo totalt ukjente. Spør folk i Tyskland eller Frankrike om de kjenner Norwegian, og de vil se rart på deg. De aner jo ikke noe om dem, mens vi er en kjent merkevare. For oss betyr det heller ingenting om vi flyr til de samme byene som Norwegian og SAS, de har likevel ingen sjanse til å konkurrere med oss på pris. Det SAS er best til, er jo å tape penger, bagasje og passasjerer, sier Elmsäter.

Prioriterer Rygge
Ryanairs Norden-sjef sier at selskapet først og fremst satser på å øke rutetilbudet fra Rygge:

– Det vil likevel være naturlig for oss å prioritere Moss lufthavn siden vi har etablert oss med base der, og vi tar i løpet av våren sikte på å ha rundt 150 ansatte på denne flyplassen. At Rygge ligger nærmere det viktige Oslo-markedet, betyr noe, men ikke alt. Vi ser også at vi fortsatt har mye trafikk fra Oslo på våre ruter fra Sandefjord, også etter at vi åpnet ruter fra Rygge, sier Elmsäter. Han gjør det klart at veksten fremover fortsatt skal rette seg mot de privatreisende, og at lav pris er alfa og omega for om selskapet skal lykkes:

– Vi kan i prinsippet åpne rute til hvor som helst, bare prisen er lav nok, sier Elmsäter.
Selskapet har allerede også justert rutenettet fra Rygge med å fjerne en daglig avgang til Stockholm Skavsta.
– Slik vil det være; vi stenger en rute og bruker ledig kapasitet til å åpne en ny eller øke frekvensen på en allerede eksisterende rute, sier Elmsäter.

Misfornøyd
Han er misfornøyd med at Ryanair ikke har fått til en baseordning også på Torp, men sier at de offentlige myndigheter i Vestfold heller ikke har vært aktive nok for å trekke flere utenlandske gjester til området.

– Vestfold og Sandefjord gjør lite eller ingenting for å markedsføre seg i utlandet. Her har Østfold straks fått opp en internasjonal avdeling som skal trekke flere turister til området. Det ligger et stort potensial for dem begge, og utfordringen er jo å få besøkende til å bli i området. En parallell til Nyköping i Sverige viste at andelen av turister med Ryanairs fly til området økte fra 3 til 16 prosent nærmest over natten. Det betyr enorme inntekter, så det er så klart lønnsomt for områdene der vi har rute å trekke flere gjester til seg, sier Elmsäter.
I tillegg til Rygge og Torp har Ryanair ruter til Haugesund. I vanlig Ryanair-stil rakker Elmsäter ned på Avinor, som har altfor høye avgifter for et lavkostselskap som Ryanair.

– Vi får henvendelser hele tiden fra folk i Norge som vil ha oss til å starte rute fra der de bor, og det vil vi jo gjerne. Men ikke til den prisen Avinor forlanger. Vi kunne tenke oss å satse mange steder, men min personlige drøm hadde vært om vi kunne få til noe i Nord-Norge. Det virker som et hyggelig område og med hyppige flyreisende, sier Elmsäter.

- Bare opptatt av pris
– Ryanair er først og fremst en konkurrent til Norwegian om passasjerer som utelukkende styres av pris og som bare reiser når billetten er nesten gratis.

Det sier kommunikasjonsdirektør Claus Sonberg i SAS om Ryanairs raske vekst i Norge. Han mener produktene til SAS og Ryanair er så ulike at han ikke frykter noen passasjerflukt over til irene:
– Ryanair er først og fremst en konkurrent for Norwegian. Ryanair er i liten grad et alternativ for jobbreisende da de har få avganger på uhensiktsmessige tider og flyr til flyplasser som ligger langt utenfor storbyene. Ta for eksempel Stockholm, dit jeg reiser hver uke. Der de har kuttet morgenflyet og lander 11 mil utenfor sentrum. Da går hele arbeidsdagen og vel så det. Det erfarte jeg også i høst, da jeg fløy Ryanair til London. Reisen tok over syv timer dør til dør og kostet, da avgiftene var tatt med, omtrent det samme som med SAS.

– Ryanair fokuserer først og fremst på turisttrafikk og passasjerer som utelukkende er opptatt av pris. SAS fokuserer i hovedsak på de jobbreisende og på kundegrupper som er opptatt av enkelhet og effektivitet på reisen. Det gjør vi ved å ha et stort rutenett, mange avganger, fast-track, lounger, SMS-innsjekk og andre tjenester som gjør reisen så effektiv som mulig, sier Sonberg.

I Norwegian skaper Ryanairs raske vekst ingen bekymring:
– Vi betrakter ikke Ryanair som en viktig konkurrent, og vi frykter heller ikke at vi skal miste noen passasjerer til dem selv om vi opererer fra samme flyplass, Moss lufthavn, sier kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik.

Ryanair med morgenfly fra Rygge til London

annonse

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart