-->

22. januar 2010

Flyselskapenes gebyrer

Bagasjegebyr, kredittkortgebyr, servicegebyr og setereservasjonsgebyr. Bare fantasien setter grenser for hvilke gebyrer flyselskapene tar.
Januar er måneden for flyselskapenes store salgskampanjer. Både SAS, Norwegian og Ryanair har lagt ut drøssevis av billetter både innenlands og utenlands til lave priser.Ekstremt billige billetter - ekstremt mange gebyrerRyanair er lavprisselskapenes mor og har satt standarden for hvordan flyselskaper som konkurrerer på pris skal oppføre seg. Det irske flyselskapet har ekstremt billige flybilletter, men også ekstremt mange gebyrer.

«Hos oss er en pris en pris»
Motsatt er det med SAS. Det skandinaviske flyselskapet reklamerer med at «Hos oss er en pris en pris». Du kan derfor sende bagasje, betale for deg og sjekke inn uten ekstra tillegg i prisen.

Norges «Ryanair»Norwegian har på sin side tatt etter Ryanair og innført gebyrer for bagasje, setereservasjon og kredittkortbetaling. Du kan imidlertid betale gebyrfritt om du bruker debetkort eller Bank Norwegian Visa (Bank Norwegian sitt eget kredittkort).
Dine Penger anbefaler likevel at du betaler reiser med kredittkort da du får en ekstra trygghet gjennom kredittkortets «kjøpsforsikring».

Dine Penger har sjekket hvilke gebyrer de tre selskapene tar. Ryanair tar en klar førsteplass på gebyrpallen, Norwegian kommer på en «god» andreplass, mens SAS kommer sist.

Sjekk gebyrene her
Vær oppmerksom på at totalprisen gjerne kan bli omvendt, at Ryanair er billigst, men oversikten viser gebyrene til flyselskapene.

Når du bestiller flybilletter er det greit å vite hva som kommer i tillegg til prisen du finner i søkemotorene. Gebyrene gjelder pr person, pr strekning og gjelder når du bestiller tjenestene på nett. Vi har tatt utgangspunkt i lavprisbilletter for alle selskapene.

Se oversikten her:Klikk på bildet for større versjonSetereservasjon hos SAS kan for lavprisbilletter
gjøres gebyrfritt på internett fra 22 timer før avgang.
Klikk på bildet for større versjonSetereservasjon hos SAS kan for lavprisbilletter
gjøres gebyrfritt på internett fra 22 timer før avgang.
Hos Ryanair kan man ikke velge sete på nett,
men ved å kjøpe «priority boarding» slipper man
først ombord på flyet og kan velge sete.


Ryanair med billetter under hundrelappen
Det kan godt hende Ryanair er billigst - selv etter alle gebyrer er lagt til. Selskapet har nemlig ofte kampanjer hvor billettene selges for godt under hundrelappen og hvor innsjekkingsgebyr og myndighetspålagte skatter og avgifter tas bort. Det eneste du da må betale for er bagasje og kredittkortgebyr.
Du må derfor sjekke billettpriser hos flere selskap ved hver aktuelle avgang for å se hvem som blir billigst totalt sett.

SAS har også gebyr
SAS som reklamerer med at service er inkludert i prisen, legger til et servicehonorar pr reisende på 25 kroner. Årsaken til dette er ifølge dem selv en domsavgjørelse i dansk høyesterett:

«SAS skulle naturligvis gjerne ha vært dette beløpet foruten, men er underlagt en domsavgjørelse i dansk Høyesterett som pålegger oss å kreve inn og å synliggjøre kostnaden ved å bestille en reise på nettet.»

Bagasjegebyr billigst ved mye bagasjeGebyrene trenger imidlertid ikke alltid å være en ulempe. Har du mye og tung bagasje som skal sendes, kan Norwegian være det rimeligste alternativet, rent bagasjemessig. For to kolli bagasje på totalt 40 kg betaler du 80 kroner én vei med Norwegian på innenlandsruter.
Hos SAS er de første 20 kg med bagasje gratis, men de resterende 20 kg med overvekt blir gebyrlagt til 50 kroner kiloen. Totalt for 40 kilo bagasje må du dermed ut med 1.000 kroner hos SAS, mot 80 kroner hos Norwegian.

Dobbelt så dyrt på flyplassenHar du med bagasje til innsjekk som du ikke har bestilt på forhånd hos Ryanair eller Norwegian, blir gebyrene doblet.
Norwegian tar for eksempel 80 kroner for 1 kolli bagasje innenlands pr strekning, mens Ryanair tar 300 kroner for 1 kolli bagasje pr strekning.
Kolli nummer 2 hos Ryanair koster hele 600 kroner pr strekning, så det kan være lurt å bestille innsjekket bagasje på forhånd for å slippe gebyrene. (vgnett dine penger)

Fotograf: ukjent
annonse

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart