-->

24. januar 2010

Slik unngår du å miste flybagasjen

Ikke noe er mer irriterende når du har gått av flyet, enn å stå ved bagasjebåndet og vente på kofferten, og så lyser «siste bag på båndet» og du venter fremdeles. Selv med høyteknologiske bagasjehåndteringsystemer skjer det fra tid til annen at en koffert havner på feil fly eller hos feil passasjer.
For det er mange kofferter som passerer gjennom systemet på store flyplasser. Bare på Gardermoen håndteres cirka 30 000 kolli på de travleste dagene.
For hver tusende flypassasjer i verden ble 14,28 kofferter feilsendt i 2008, ifølge databasen til WorldTracer, et selskap som spesialiserer seg på å finne tapt bagasje. De aller fleste passasjerene fikk sin feilsendte bagasje tilbake igjen, før eller senere.

- SAS har en gjenforeningsprosent på 99,5. Jeg tror at det er verdensrekord, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS, ubeskjedent til VG.

Men det er uansett kjedelig å komme frem til feriestedet i Syden og måtte vente i to dager før badetøyet dukker opp. Eller komme hjem igjen og ikke kunne dele ut reisegavene du har kjøpt med det samme.
I høysesongene med mye folk, mye stress og mye bagasje, øker sjansen for at noe skal bli borte.
Her er noen forholdsregler du selv kan ta for å minske sjansen for at bagasjen skal komme på avveie.

*Skriv navnet og telefonnummeret ditt på kofferten. Det høres kanskje ut som en selvfølge, men mange slurver her. Bagasjelapper kan falle av.
Da er det også viktig at det er ditt eget navn som står på kofferten, og ikke navnet til den du har lånt kofferten av. Skriv navnet og telefonnummeret også inni kofferten.
Legg eventuelt et visittkort lett synlig for den som kanskje åpner den. Da har de som håndterer bagasje på avveie en mulighet til å finne igjen riktig eier dersom hele håndtaket med både bagasjelappen fra flyselskapet og din egen navnelapp faller av.

*God kvalitet. Kofferten eller bagen må være av så god kvalitet at den ikke går i stykker og innholdet faller ut. Ting som kan gå i stykker må pakkes forsvarlig inn, eller legges i håndbagasjen.

*Fly direkte hvis det er mulig. For hver mellomlanding øker sjanser for at bagasjen skal forsvinne.

*Unngå for tette flybytter. Hvis du ikke kan fly direkte, bør du unngå kort tid mellom landing og avgang. Med tette flyavganger må også bagasjen hurtig igjennom transportsystemet, noe som øker sjansen for at den kommer på avveie.

*Sjekk inn bagasjen tidlig. Muligheten til å sjekke inn på nett og mobil gjør at mange kommer senere til flyplassen enn før.
Selv om online innsjekking gjør at du sparer tid foran skranken, bør du være på flyplassen en time før flyavgang hvis du skal sende bagasje.
Hvis kofferten må rushes igjennom bagasjesystemet, kan det oppstå feil.

*Dobbelsjekk destinasjonen. Sjekk destinasjonskoden på bagasjelappen før du leverer fra deg kofferten for å være helt sikker på at den sendes til samme sted som du selv skal.

*La bagasjen være lett å åpne. All bagasje blir scannet etter innsjekking. Dersom kontrollørene ser noe mistenkelig på skjermene sine, må de åpne kofferten og sjekke manuelt.

*Standard kofferter med standard låser kan enkelt åpnes med en universalnøkkel. Men ekstra hengelåser kan lage problemer, som igjen kan skape forsinkelser for bagasjen din.

*Ikke pakk inn gaver før flyturen. Mye gavepapir inneholder folie som ikke kan gjennomlyses i screeningen. Ser sikkerhetspersonalet store pakker med ting de ikke kan identifisere, kan de bli nødt til å sjekke kofferten. Det kan også føre til forsinkelser.

*Fest stropper. Løse stropper eller store belter rundt bagasjen kan henge seg fast i transportbåndet.
En ting er at kofferten kan gå i stykker, en annen er at det også kan føre til forsinkelser siden bagasjen må fjernes fra båndet og håndteres manuelt.

*Størrelse og vekt teller. Bagasjesystemer er designet for standard bagasje for å være mest mulig effektive.
Hvis en bag er for stor eller tykk, øker du sjansen for at den blir tatt av transportbåndet og håndtert manuelt. Også små bager kan forsvinne på veien.
Hvis du holder deg til standard størrelse og vekt, er det størst sjanse for at bagasjen kommer fram til riktig sted på riktig tid.

*Hold deg til ett selskap. På enkelte nettsider eller reisebyråer, kan den billigste reisen du får tilbud om inkludere fly fra ulike selskaper.
Ulike flyselskaper kan ha ulike systemer for bagasjehåndtering, og koffertene må flyttes manuelt. Det øker sjansen for at feil kan oppstå.

*Kun håndbagasje: Det aller beste du kan gjøre for å være sikker på at alt kommer frem sammen med deg, er å bare reise med håndbagasje.
Det kan riktig nok være vanskelig hvis du skal på en lang ferie, men det er utrolig hvor mye du får plass til i en kabinkoffert hvis du pakker smart. (vg.no)

Les også hva du har krav på nar bagasjen blir borte og

at 2 av 10 fikk medhold på flyklagen

Foto: Gaute Bruvik/ Avinor

annonsewww.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart