-->

24. januar 2010

SAS langt nede på ulykkesstatistikk

SAS havner som nummer 49 på en liste over sikkerheten i de 60. største flyselskapene i verden de siste 30 årene. Årsakene er blant annet Milanoulykken i 2001 og Dash 8-havariene i 2007. Både Aeroflot og China Eastern er foran SAS på listen.
SAS må finne seg i en beskjeden 49. plass på tyske Jet Airliner Crash Data Evaluation Center (JACDEC) liste over sikkerheten i de 60 største flyselskapene i verden.
Det er særlig Milanoulykken i 2001 hvor 110 mistet livet, samt Dash 8-havariene høsten 2007 som trekker ned for SAS. Også hendelsen i Gottöra nord for Arlanda vinteren 1991, hvor en MD 80 med 123 passasjerer ombord nødlandet, har innvirkning på plasseringen.

Informasjonssjefen i SAS, Bertil Ternert forklarer rangering med ytre faktorer som SAS ikke har vært herre over:

- SAS har, i forhold til selskapets størrelse, vært plaget av flere ulykker enn alle andre store europeiske nettverksselskap de seneste 30 årene, men før man dømmer SAS, bør man ha klart for seg, at myndighetene har plasert ansvaret for ulykkene andre steder.
- I international statistikk slår den tragiske Linateulykke i Milano i 2001 kraftig ut, men her sier alle myndigheter, at man ikke kan klandre SAS. Statistikken kan ikke stå alene uten forklaringer på ulykkene, sier Ternet.

Linateulykken veier tungt i statistikken, men en rekke andre ulykker uten omkomne har også betydning, herunder Dash 8-ulykkene i 2007. Bertil Ternert understreker igjen, at forskjellige havarikommisjoner har frikjent SAS for ulykkene.

- Flyprodusenten Bombardier har tatt ansvaret for disse ulykkene, og havarikommisjonene har inntil videre fastslått, at ulykkene skyldes konstruksjonsfeil hos Bombardier, påpeker Ternert. Det skal samtidig påpekes at havarikommisjonen ennå ikke er klar med konklusjonen på den tredje og siste Dash-ulykken i 2007.

Ikke desto mindre viser statitistikken, at SAS har vært rammet av flere ulykker enn andre store nettverksselskap. Er SAS et like sikkert flyselskap som Finnair, som aldri har mistet et fly i en ulykke?

- Ja, sikkerheten har alltid høyeste prioritet. Vi vet, at passasjerene våre har vurdert årsaken til ulykkene og har stor tillit til sikkerheten hos oss. Andre flyselskap med meget høy status som Air France og US Airways ligger også et godt stykke nede på listen, med plasseringer som nummer 39 og 41.

Men dere ligger ennå lavere på listen enn Air France og US Airways. Er du irritert over SAS' plassering på listen?

- Det vigtigste er, at vi tar alle tenkelige forholdsregler, når det gjelder sikkerhet. Hele vår virksomhet bygger på tillit fra våre passasjerer, og vi har etter alle ulykkene konstantert, at tilliten til oss er inntakt. Det er en del eksempler på flyselskap, som ikke har kunnet fortsette etter å ha vært rammet av ulykker. Men havariene har ikke påvirket tilliten til oss, avslutter Bertil Ternet, overfor business.dk.

Foto: e24.no

annonse


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart