-->

22. april 2010

Ryanair kryper til korset

Gir etter for press - vil likevel dekke «rimelige utgifter.»
Det irske lavprisselskapet Ryanair snur: De går nå likevel med på å betale for hotell og mat for passasjerer som er strandet på grunn av vulkanaske, melder britiske medier.
Ryanair-sjef Micheal O'Leary (bildet) gikk onsdag svært høyt ut og sa at Ryanair nekter å betale hotell og mat for passasjerer som hadde blitt rammet av vulkanasken.
Bare én dag senere har det største lavprisselskapet i Europa sendt ut en pressemelding der de gjør det klart at de likevel vil dekke kostnadene passasjerne er påført, skriver Financial Times.
I pressemeldingen fra selskapet heter det at til tross for at Ryanair er uenig i reglene kommer det innenfor rimelighetens grenser til å dekke kostnader for passasjerer som ikke kom seg hjem siden flyene sto på bakken.

- Absurd og diskriminerende
EU-reglene sier at det er et flyselskaps ansvar å dekke mat og hotell når passasjerer ikke kommer seg hjem, men Ryanair mener at reglene ikke gjelder i dette tilfelle. O'Leary uttalte at Ryanair kun kommer til å betale tilbake billetten for passasjerer som ikke kom seg hjem, og at han var villig til å ta saken til retten om det så skulle være.

- Hendelsene de seneste syv dagene hvor de europeiske flyselskapene har vært forhindret fra å fly siden luftrommet har vært stengt, understreker hvor absurde og diskriminierende EU-reguleringene er mot europeiske flyselskaper, heter det i meldingen.

- Selv om konkurrerende ferger, busser og tog er forpliktet til å betale tilbake utleggene til sine passasjerer, så er disse kravene begrenset til prisen billettene har kostet. Flyselskapene er på sin side forpliktet etter EU-reglene til å dekke potensielt ubegrensede utgifter, heter det i meldingen fra Ryanair.

- Truer bransjen
Over hele Europa kommer passasjerrettigheter under press på grunn av det ekstraordinære situasjonen i luftfarten.
SAS og Norwegian har uttalt at de dekker mat og opphold for dem som ikke kom seg hjem, men samtidig har Norsk Flygerforbund gått ut og sagt at passasjerene har for gode rettigheter og at det truer arbeidsplassene i bransjen.

- Vulkanutbruddet på Island er en brutal påminnelse om hvor viktig luftfarten er for samfunnet. Jeg synes det er spesielt at flyselskapene skal belastes økonomisk når det skjer noe som er så til de grader utenfor flyselskapenes kontroll, sa Helge Anonsen, leder i Norsk Flygerforbund til VG Nett mandag denne uken.

Foto: Crispinrodwell.comwww.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart