Askeskyen fra Island førte til tusenvis av kanselleringer, og refusjonskravene strømmer inn. I ukene som er gått siden luftrommet i Norge åpnet igjen etter askekaoset, er flyselskapene blitt nedrent av henvendelser fra folk med ubrukte flybilletter.
- Jeg tar ikke for hardt i om jeg anslår cirka 160.000 henvendelser. Noen totalsum har vi ikke oversikt over nå, nå er alt fokus rettet mot å få behandlet alle kravene, sier kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian til E24.
Den enorme mengden har ført til at selve utbetalingene drøyer, og flere kunder begynner å bli misfornøyd.
- Jeg skjønner godt at folk er utålmodige, men vi har fått inn svært mange henvendelser og alle skal ha en korrekt og individuell behandling. Noen krav om refusjon går nærmest «automatisk», det vil si alle dem som skal ha igjen for ubrukte flybilletter. Her er vi nok på det nærmeste i mål. Men vi har fremdeles en god del igjen på andre krav, og det kommer fremdeles inn nye henvendelser, sier Skånvik.
Taxi tvers gjennom Europa
Da asken fra vulkanen Eyjafjellajökull gjorde det for usikkert å fly, ble passasjerfly i Nord-Europa stående på bakken – mer eller mindre sammenhengende fra 15. til 23. april.
«Askefaste» reisende var nødt til å finne alternative transportmidler for å komme seg hjem.
Kommunikasjonsdirektøren melder om ulike krav som garantert ikke vil bli innvilget, rett og slett fordi de er for drøye.
- Det er åpenbart en del uberettigede krav i bunken – alt fra taxiturer over lange avstander/landegrenser til kennelopphold for bikkjer. Vi hadde for eksempel en som tok taxi fra Faro i Portugal til nord i Tyskland, sier Skånvik.
Tar tid
Skånvik påpeker at alle vil få svar, men at de urettmessige kravene sinker prosessen.
- Det er blant noen ikke magemål med henhold til hva man krever refundert av flyselskapet. Men – alt dette gjør at vi må dobbeltsjekke, be om mer opplysninger som igjen bidrar til at mer berettigede krav tar enda lenger tid, sier Skånvik, og forklarer:
- Vi har satt på et eget team som jobber på spreng, men det vil ennå ta noen uker før vi er ferdige, dessverre. Jeg tør ikke tallfeste eksakt, men noen saker kan nok ta flere uker fra vi mottok kravet.
Tar opptellingen i etterkant
Skånvik vet i øyeblikket ikke hvor mange som prosentvis kommer frem med kravet.
- Jeg har ingen statistikk for hvor mange som er «avslått» eller «innvilget». Ofte vil det være slik at vi dekker noe av kravet, men ikke alt. Typiske ting vi kan dekke er hotell, mat, drikke, sier hun.
Ifølge IATA, Det internasjonale flytransportforbundet, tapte flyselskapene samlet i overkant av en milliard kroner om dagen mens askekaoset stod på.
Norwegian har foreløpig ingen oversikt over hvor mye de taper på saken.
- Vi samarbeider ikke med noen andre flyselskaper – vi behandler sakene selv fra våre kunder – men vi har søkt ekstern juridisk bistand for å få veiledning i hvordan vi skal dekke kostnader i henhold til EUs retningslinjer. Som sagt; vi er i full gang og så må vi ta opptellinger og statistikk etter hvert – det viktige nå er å få «tatt unna» mest mulig slik at folk får tilbake det de har krav på.
Foto: osloairports.com