Dramatisk utvikling for flyselskapene de to siste årene, viser Avinors reisevaneundersøkelse. Den store reisevaneundersøkelsen fra Avinor, som eier og driver de fleste flyplassene i Norge, viser en dramatisk utvikling for flyselskapene. SAS har tapt store markedsandeler til hovedkonkurrenten Norwegian de to siste årene.
I 2007 fraktet SAS hele 61 prosent av passasjerene på innenriksflyvningene i Norge. Men i løpet av de to siste årene har de en nedgang på 20 prosent og står nå for bare 49 prosent av markedet. I 2009 fraktet de 6,22 millioner passasjerer.
Norwegian har vokst seg mye større. I 2007 var deres markedsandel 24 prosent, i 2009 er de oppe i hele 35 prosent. 4,4 millioner passasjerer reiste med selskapet i Norge.
Widerøe er på tredjeplass når det gjelder innenriksflyvninger og har økt trafikken med 10 prosent de to siste årene. De har nå en markedsandel på 14 prosent. 1,73 millioner passasjerer valgte Widerøe i 2009.
Norwegian vokser
Siden 2007 har Norwegian både utvidet med nye ruter og med økt frekvens på eksisterende ruter.
Nye ruter hos selskapet de siste to årene er:
Fra Oslo til henholdsvis Kristiansand, Haugesund, Ålesund, Molde og Kirkenes.
Fra Trondheim til Bodø og Tromsø
Fra Bodø til Tromsø
Det er 14 ruter som bare trafikkeres av ett selskap. SAS flyr fire av disse, Norwegian flyr én og Widerøe flyr åtte av rutene.
På de rutene som ble trafikkert av både Norwegian og SAS også før 2007, har Norwegian gjennomgående en markedsandel på mellom 40 og 50 prosent. På de rutene der Norwegian har kommet inn etter 2007 varierer markedsandelen fra 16 prosent (Oslo-Haugesund) til 42 prosent (Oslo-Ålesund).
Høyest markedsandel har Norwegian på ruten mellom Oslo og Harstad, hele 61 prosent av passasjerene valgte dette selskapet.
- Størst ikke målet
Kommunikasjonsdirektør Anne Sissel Skånvik i Norwegian er fornøyd med utviklingen.
- Men vårt mål er ikke nødvendigvis å være størst, men å gi passasjerene et godt tilbud. Det at markedsandelene vokser viser at passasjerene er fornøyde, og det er hyggelig, sier hun.
Hun tror selskapet tar markedsandeler blant annet fordi de stadig kommer med nye fly og ruter.
- Vi kommer om få år til å ha Europas nyeste flyflåte. Kundene baserer seg på kundeopplevelse og pris. Hvis folk er fornøyde, kommer de igjen, sier hun.
Flest menn innenriks
Totalt fløy 27,3 millioner passasjerer i, til eller fra Norge i 2009. Det var 12,6 millioner passasjerer på innenriksflyvningene og 14,7 på reisene til og fra utlandet. Tallene har knapt endret seg siden 2007.
Andelen private reiser fortsetter å øke. I 1982 var bare 34 prosent av reisene innenlands i Norge fritidsreiser, i 2009 var 48 prosent reiser foretatt i fritiden.
Menn er fortsatt i klart flertall og står for 59 prosent av reisene på innenriksflyvningene. Men hvis vi bare ser på fritidsreiser innenlands, står kvinner for hele 56 prosent av reisene.
Utlandet = ferie
Utenlandstrafikken har blitt endret ved at det nå flys stadig flere direkte rutefly til destinasjoner som tidligere bare ble trafikkert av charterfly. I 2009 var bare 13 prosent av flyvningene til utlandet charter, mot hele 34 prosent i 1987.
Oslo Lufthavn Gardermoen (OSL) er den dominerende flyplassen for avreise til utlandet. To av tre reiser med rutefly starter her.
Men veksten på spesielt Torp gjør at OSL likevel har tapt markedsandeler. I 2007 hadde OSL 72 prosent av utenlandspassasjerene, mens de i 2009 hadde 67 prosent.
Nordmenn er oftest på ferie når vi reiser utenlands. 65 prosent av reisene ut av Norge i 2009 var fritidsreiser. I 1998 var bare 40 prosent av utenlandsreisene fritidsreiser.
Snart tatt igjen SAS
I alt 35 flyselskaper fløy rutetrafikk mellom Norge og utlandet i 2009, dette er noen færre enn i 2007. De fleste selskapene er små og har bare enkelte nisjeruter. Det var 15 selskaper som hadde over 100.000 passasjerer i 2009 og de fem største selskapene sto for hele 80 prosent av trafikken.
SAS er fortsatt størst og fraktet 30 prosent av passasjerene utenlands.
Norwegian er i ferd med å ta igjen storebror og har nå en markedsandel på 27 prosent.
KLM står for rundt 10 prosent av markedet, Lufthansa har seks prosent og Ryanair er oppe i åtte prosent.
Men de forretningsreisende velger fortsatt SAS. 48 prosent av passasjerene til SAS var på forretningsreiser, mens 22 prosent av Norwegians passasjerer og 59 prosent av Widerøes passasjerer var på jobb.
Enkelte ruter har en klar tendens. To av tre forretningsreisende til London fra Gardermoen eller Torp, velger SAS eller British Airways.
Undersøkelsen er laget av Transportøkonomisk institutt på oppdrag fra Avinor. Den omfatter all ruteflygning innenlands og utenlands i perioden 1. januar til 31. desember 2009. Trafikken fra Moss Lufthavn Rygge er ikke med i undersøkelsen. (ap.no)
Fotomontasje: vettavisen.no