-->

18. juni 2010

Ryanair satser på Skandinavia

Det irske lavprisselskapet Ryanair kan være i ferd med å etablere seg på en skandinavisk hovedflyplass. Selskapet har nå søkt om start- og landingstilatelser for 23 nye ruter fra København lufthavn Kastrup.
En av rutene det er søkt om er København - Haugesund, men selskapet snakker om en ny rute også til Moss Lufthavn Rygge.

Allerede i februar i år uttalte markedssjef på Rygge, Silje Thoresen at København er et svært viktig knutepunkt for videre trafikk til Europa og resten av verden, og at flyplassledelsen til en hver tid jobber med å få et slikt tilbud på plass. Nå kan en Københavnrute fra Østfold være et skritt nærmere.

Billigterminal
Den nye satsingen kommer som en følge av at flyplassen ved København fra høsten av åpner en ny lavpristerminal, den skal hete Swift. Dette er en terminal som vil bli billigere å bruke enn dagens terminaler, og er Kastrups våpen for å trekke til deg mer lavpristrafikk, skriver Aftenposten.

Flere lavprisselskaper, blant dem Air Berlin, EasyJet og det KLM-eide Transavia, har allerede gjort det klart at de vil inn i den nye terminalen, som vil ha lavere avgifter enn dagens terminaler.
Lavere pris tiltrekker Europas lavpriskjempe Ryanair, og selskapet har nå lagt inn søknad om å få åpne ikke mindre enn 23 ruter, og ifølge selskapet vil rutene starte i forbindelse med at vintersesongen innledes fra 31. oktober.

Tause
Som vanlig er Ryanair selv tilbakeholden med å si noe som helst om fremtidig satsing. Selskapets nye salgs- og markedsdirektør for Norden, Elina Hakkarainen, sier til den danske avisen Jyllands Posten at selskapet ikke vil kommentere de fremtidige planene i København før alle brikker er på plass.

Flyplassens pressesjef er også tilbakeholden med å kommentere Ryanairs storsatsing. Med god grunn. Selskapet har tidligere varslet ruter fra Kastrup uten at det er blitt noe av planene. Selskapet må innen midten av august si fra om det har til hensikt å benytte seg av start- og landingstidene det har søkt om.

Avventer
Blir ruteoppbyggingen gjennomført vil den bli en utfordring for bl.a. Norwegian. Det norske selskapet har bygd seg kraftig opp på Kastrup og er nå lufthavnens nest største aktør etter SAS. Flere av rutene Ryanair varsler vil være i direkte konkurranse med det norske selskapet - bl.a. Roma, Malaga, Dublin, Pisa og Edinburgh.

Kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian sier til avisenen at Ryanairs planer for Danmark ikke påvirker satsingen det norske selskapet legger opp til fra København:

- Vi tar all ny konkurranse alvorlig, men våre planer styres ikke av hva Ryanair måtte foreta seg. Vi har en opptrappingsplan for Danmark og den holder vi fast ved. Vi må leve med den konkurransesituasjonen som er i markedet hele tiden. Sånn er flybransjen, sier Skånvik.

Ryanair skal etter det Aftenposten skriver ha søkt slots på disse destinasjonene:

Belgia: Charleroi
Finland: Lappeenranta, Tampere
Frankrike: Montpellier
Nederland: Eindhoven
Italia: Brindisi, Pisa, Roma-Ciampino
Marokko: Sais
Norge: Haugesund, (Rygge?)
Spania: Alicante, Jerez de la Frontera, Madrid, Málaga, Reus, Santander
Storbritannia og Irland: Dublin, Edinburgh, Liverpool, Prestwick, Shannon
Tyskland: Dresden og Leipzig


Fotograf: ukjent

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart