-->

5. juni 2010

Torp taper terreng

Fattig flyplass med rike eiere stjeler kunder og fly fra rik nabo med fattige eiere.
Det var fredag Tønsbergs Blad kunne fortelle at Ryanair flytter ytterligere en London-avgang fra Torp til Rygge. Det skjer til høsten. Torp blir sittende igjen med én avgang til metropolen, mens det var fire i flyplassens glansperiode.





Umulig
Fra Rygge sivile lufthavn (RSL), som i hovedsak er eid av Thon Invest og Orkla Eiendom, er det umulig å få avkreftet om flyplassen utenfor Moss gjør som flere andre europeiske lufthavner, subsidierer Ryanair for å fly derfra.
– Jeg kan ikke bekrefte innholdet i kommersielle avtaler vi har med flyselskapene, sier markedssjef Silje Thoresen i RSL. Hos konkurrenten over fjorden sier administrerende direktør Alf-Reidar Fjeld at det finnes flere europeiske flyplasser som isolert sett går i blodrødt minus fordi de subsidierer det irske flyselskapet.

Angrer
Mens Rygge har søkkrike eiere i ryggen, har Torp fylkeskommunen og Sandefjord kommune som hovedaksjonærer. Men de rike Rygge-eierne er ikke bare glade for investeringen. Nylig uttalte Olav Thon (40 prosent) at pengene han har lagt ned i flyplassen utenfor Moss er den investeringen han angrer mest på.

Bedre betingelser
Torp-direktør Fjeld vil heller ikke si noe om Torps avtale med Ryanair, men antyder at betingelsene er bedre enn vanlig er i bransjen. Direktøren kan også vise til store overskudd. I fjor havnet det på 53 millioner kroner, mens nystartede Rygge går med store underskudd. I fjor havnet det på rundt 90 millioner kroner i minus, men markedssjef Silje Thoresen sier at resultatet ligger an til å bli betydelig bedre i år, uten at hun vil tallfeste det nærmere. For øvrig blir Rygge kraftig kritisert av blant andre SAS fordi flyplassen holder tilbake passasjertallene på månedsbasis. Den irske avisen Irish Times anslår at franske lokalmyndigheter betaler nærmere 300 millioner kroner for å lokke Ryanair, og at de rundt 200 regionflyplassene i Europa betaler i størrelsesorden fem milliarder kroner til lavprisselskapet.

Subsidier
Disse tallene baserer seg igjen på anslag gjort av franske aviser. Men de blir styrket av en undersøkelse utført av Peter Morell ved Cranfield University, som har spesialisert seg på transportteknologi. Forskeren viser i en publikasjon fra 2003 til flere eksempler på at europeiske flyplasser har gitt subsidier til Ryanair for å få operasjoner dit. Samtidig har Ryanair revolusjonert europeisk turisme. Avsidesliggende regioner har brått opplevd å få store turiststrømmer, og raskt blitt avhengige av inntektene fra dem. Derfor kan for eksempel lokalmyndighetene i den tyske byen Lübeck bestemme seg for å opprettholde de lave landingsavgiftene for Ryanair. Alternativet er å miste flyselskapet, og dermed turistene Ryanair flyr inn til området.

Lovlig
Praksisen er lovlig i EU, og dermed også i Norge, men bare i en overgangsperiode. Irish Times skriver i mai at noen franske flyplasser faktisk subsidierer Ryanair med opptil 250 kroner per passasjer i form av lave landingsavgifter og forskjellige former for fritak for andre avgifter. (tb.no og sb.no)

Les også: Bare et Londonfly fra Torp

Illustrasjonsfoto

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart