-->

22. juli 2010

Norwegian takker for seg på Rygge ?


Det var stor stas da Bjørn Kjos og Norwegian ble lansert som Rygges hovedsamarbeidspartner 14. februar 2008. Etter at Ryanair inntok Rygge, er tonen blitt en noe annen.
Flyselskapet Norwegian krever nå de samme gunstige betingelsene som Ryanair på Rygge. Får ikke selskapet det, kan Norwegian være på vei over til Torp.

Norwegian er allerede i gang med de tøffe forhandlingene om de fremtidige betingelsene for fortsatte operasjoner på Rygge.

– Selvsagt skal vi ha de samme gode vilkårene som Ryanair har, sier kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian.

Innholdet i Ryanairs avtaler med Rygge er ikke kjent, og markedssjef Silje Thoresen på flyplassen vil heller ikke lette på sløret.

– Vi kommenterer aldri noe rundt på flyselskapenes kommersielle betingelser, sier hun.
At Ryanair har bedre betingelser enn andre selskaper, er likevel en kjent sak. Derfor krever Norwegian likebehandling.

Torp på banen
Parallelt medforhandlingene på Rygge, er Sandefjord lufthavn Torp frempå for å få trekke til seg flere flyselskaper. For mens Ryanair trapper opp på Rygge, bygger selskapet seg ned på Torp. Det har fått flyplassledelsen til å ta kontakt med flere flyselskaper for å fortelle at dette er en gyllen mulighet til å opprette nye og lønnsomme ruter fra Torp.

– Vi er i dialog med fire flyselskaper. Ett av dem er Norwegian, sier flyplassjef Alf Reidar Fjeld på Sandefjord lufthavn Torp.
Fjeld presiserer at det ikke er snakk om kontraktsforhandlinger.

– Det har vært samtaler uten at vi har fått tilbake løfter om konkrete operasjoner fra Torp, sier Fjeld til Moss Avis.

Norwegian interessert.
Norwegian bekrefter at det har vært samtaler med Torp.

– Dersom avtalene på Rygge ikke skulle falle på plass for oss, vil Torp kunne være et interessant alternativ, sier kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik som også sitter i ledergruppen i Norwegian.

For Norwegian vil Torp være et alternativ fordi flyplassen i motsetning til Rygge, har et eget regionalt marked i god avstand fra Gardermoen.
Norwegian er i tillegg veldig ønsket til Torp, og det er opprettet egne Facebook-grupper for å få flyselskapet til å etablere seg der.

Rent bord.
For Rygge kan det være viktig å beholde Norwegian dels for å sikre innenriksflygingene på flyplassen, og dels for å ha en motvekt til Ryanair. Derfor vil trolig flyplassen strekke seg langt for å beholde Norwegian. Faller Norwegian bort, er det ensbetydende med at Rygge blir en ren Ryanair-flyplass. Det gjør flyplassen svært sårbar.

Samtidig er Ryanairs vekst på Rygge så sterk at selskapet uansett kan komme til å gjøre rent bord. Med en begrensning på 21.000 flybevegelser i året, stanger Rygge i det taket allerede neste år. Det passer Ryanair svært dårlig. Selskapet ser nemlig et langt større potensial for Rygge. Det kan i neste omgang føre til at Norwegian blir presset ut av flyplassen.

Opp og ned.
Etter at Ryanair inntok Rygge i fjor høst, har Norwegian måttet avfinne seg med å spille en langt mer beskjeden rolle på flyplassen.
Norwegian har hatt ulik grad av suksess med sine flyruter på Rygge. I første halvår i år fraktet selskapet 150.000 passasjerer på sine innenriksruter på flyplassen.

Foto: Norwegian

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart