-->

23. september 2010

Unngå flybyttefellen

Skal du bytte fly, og har mindre enn to timer til neste avgang, er du ikke dekket av reiseforsikringen dersom du ikke rekker flyet videre.
- Dette er faktisk et økende problem, sier Rolf Forsdahl, direktør for bransjeforeningen HSH, til Aftenposten.no.


Krever to timer
Kjøper du en gjennomgående flybillett med mellomlanding, risikerer du en stressende opplevelse. Lufthansa selger for eksempel billetter der du bare har 45 minutter til å bytte fly på kjempestore Frankfurt lufthavn. Flere andre selskaper opererer med svært korte transfertider på store flyplasser. Da kan det lett gå galt, og du må vente på et senere fly.

Reiserutene med korte transittider ligger inne i bookingsystemene, og er slik sett «godkjent» av flyselskapene. Men ikke av de som forsikrer oss på reisen. Både Europeiske og Gouda har i sine vilkår et krav om at det må være «minst 2 timer fra ankomst til neste avgang» for å få dekket ny billett dersom du mister forbindelsen.
Tryg Forsikring forlanger «minst én time fra beregnet ankomst med et transportmiddel, til siste oppmøtetid for neste transportmiddel».


- Det er et tankekors av flyselskapenes systemer legger opp til én strøm, mens forsikringsselskapene legger opp til en dekning som ikke følger dette, sier Forsdahl.

Må vente
Dersom du har kjøpt en gjennomgående billett, vil flyselskapet normalt sørge for å få deg på neste avgang. Men:

- Vi har oftere og oftere sett at det ikke er flere fly samme dag, og at det kanskje er én eller to dager til neste fly. De aller fleste som reiser oppfatter at de er forsikret mot disse problemene, sier Forsdahl.

Skadesjef Calle Hirsch i Gouda Reiseforsikring sier flyselskapene har ansvaret når det er snakk om videre forbindelse innenfor samme selskap. Ved transittid på mindre enn to timer vil ikke forsikringsselskapet ta risikoen.

- Tidligere var det én time, men så begynte selskapene å legge om til to timer fordi det var en del problemer med lange innsjekkingskøer og nye rutiner etter terrorangrepene, sier Hirsch.

Feil flyplass
Mange setter sammen flyreiser helt på egenhånd, og plukker separate billetter fra flere selskaper. Da er det spesielt viktig å legge inn god tid mellom avgangene.

- Hvis du bestiller selv kan det være en øvelse som kan være ganske problematisk. Vi har eksempler på at folk tror at London er London når det gjelder flyplasser. Man må forvisse seg om at man vet hvor flyplassene er. Spesielt lavprisselskapene gjør det de kan for å få sine flyplasser til å virke attraktive, sier Rolf Forsdahl.

To timersgrensen i reiseforsikringen er spesielt viktig når man bytter mellom ulike flyselskaper.

- Hvis det ikke er samme selskap ber vi om denne bufferen. Flere og flere bestiller selv, og da må man være klar over at vilkårene sier to timer, kommenterer Calle Hirsch i Gouda.

Illustrasjonsfoto

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart