-->

24. november 2010

Air Berlin satser hardere i Norge

Europas sjette største flyselskap tar for alvor sats i Norge. Nå kan det komme flere direkteruter med priser kjørt helt til bunns.
Det tyske flyselskapet Air Berlin er en av kometene i europeisk luftfart.

For halvannet år siden åpnet det også ruter på Oslo Lufthavn. Nå er selskapet klar til å vokse enda mer, og har nye direkteruter fra Norge til Tyskland og Spania til vurdering.

- Det er viktig å ha god timing med nye ruter, derfor leter vi etter nye rutemuligheter hele tiden. For Norges vedkommende er vi klare til å satse enda sterkere, men vil ikke si noe konkret ennå om når nye ruter kan komme, sier selskapets visedirektør, svensken Mats Jacobsson.

Som flyselskap flest holder Air Berlin sine ruteplaner tett til brystet for ikke å avsløre noe for konkurrentene.
I Skandinavia betyr det først og fremst SAS og Norwegian.


Nye ruter
Etter det Aftenposten forstår, er det imidlertid klart at selskapet vurderer å åpne direkteruter mellom Norge og Spania, da blir det sannsynligvis til Palma de Mallorca, hvor selskapet har et tungt rutenett.
Dessuten kan det komme ytterligere ruter til Tyskland. Selskapet kan også komme til å øke frekvensen på ruten Berlin–Oslo, som nå flys to ganger daglig.

- Det er viktig å få hovedruten Oslo–Berlin til å «sette seg». Vi må ha flere frekvenser gjennom dagen for å kunne være attraktive overfor den store gruppen med forretningsreisende. De krever valgmuligheter, sier Jacobsen.
- Dessuten øker flere frekvenser muligheten for folk i Norge og Skandinavia til å kunne reise videre med vårt store rutenett fra Berlin og til ulike deler av Europa og på langrutene våre til USA og Asia.

Advarer mot tøft marked
- Det norske markedet er tøft, med mange konkurrenter og hardt prispress. Skal Air Berlin lykkes med sin norske satsing, må de først og fremst kunne tilby gode priser.
Det mener forskningsleder Jon Inge Lian ved Transportøkonomisk institutt. Han har fulgt norsk luftfart tett i flere år, og tror Air Berlin kan lykkes her i landet.

- Vi har flere lavprisselskaper her som presser prisene. Norwegian har et stort rutenett, det samme begynner Ryanair å få. Også SAS tilbyr tidvis veldig billige turer. Det er inn i dette markedet Air Berlin har kommet, også med et slagkraftig Lufthansa som en konkurrent med svært gode rutetider og et stort nettverk, sier Lian.

Han sier at nordmenn flest velger flyselskap etter pris først og deretter rutetid, og at Norwegian nok profitterer på å være et rent norsk selskap.

- Men nye selskaper skaffer seg nokså raskt et navn i det norske markedet, som både er reisevant og betalingsvillig, og Air Berlin blir vel etterhvert godt nok kjent for de reisende til å kunne svinge seg opp her i landet, mener Lian.

Hard kamp
Air Berlin er Tysklands nest største flyselskap etter giganten Lufthansa.
I de senere årene har det haglet med utmerkelser for service og kvalitet. Senest for en måned siden fikk selskapet prisen som Europas beste lavprisselskap i en kåring av reiselivsfolk i Danmark.
I en test Aftenposten gjennomførte i fjor, ble Air Berlin kåret til beste lavprisselskapet som har rute på Oslo.
Jacobsson er glad for alle utmerkelser, men sier at selskapet den senere tiden har beveget seg litt bort fra rollen som lavprisaktør:

- Vi startet som et rent lavprisselskap, men i dag er vi snarere en hybrid. Hos oss vil det alltid være gratis mat og drikke, og vi tar heller ikke noe ekstra for å sende en koffert.

- Vi sier at vi tar med oss de beste sidene ved lavprisselskapene og det beste fra nettverksselskapene; vi satser på å kunne konkurrere med lav pris og et like høyt servicenivå som folk vil kjenne fra de tradisjonelle nettverksselskapene (som Lufthansa og British Airways, red. anm.), sier Jacobsson.

Ny allianse
Air Berlin er ennå et av de nye flyselskapene på det norske markedet, og fremdeles relativt ukjent for store passasjergrupper.
De begynte forsiktig med én avgang Oslo–Berlin fire dager i uken. Så økte de til daglige avganger, før det i vår satset med to daglige rundturer.
Nå mener Jacobsson at selskapet må forsterke sitt markedsarbeid i Norge for å trappe opp ytterligere.
Fra 2012 blir man medlem av den verdensomspennende flyalliansen One World, sammen med giganter som American Airlines og British Airways.

- Dette vil gi oss tilgang til et enda større rutenett. Samme år får Berlin sin nye hovedflyplass på Schönefeld. Samlet gjør dette at vi tror på ny og rask passasjervekst når vi får flere flykolleger å spille på. Når vi får koordinert ruteplanene med de andre flyselskapene, vil rutetilbudet bli styrket, også fra Norge, sier Jacobsson.

Foto: Air Berlin

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart