-->

13. november 2010

Businessklasse-prisene stuper

Prisene på businessklasse har stupt det siste året. Dermed blir det stadig lengre mellom de mørke dressene foran i flykabinen på langdistanseflyginger.
I høst har de billigste businessbillettene til New York fra Oslo kostet under 12.000 kroner tur/retur. Til Bangkok har prisene duppet godt under 14.000.

- Prisen på businessklasse har gått så mye ned at det er overkommelig for folk flest å unne seg en businessbillett av og til, sier Tom Otley, redaktør i bransjemagasinet Business Traveller til VG.
En ringerunde avisen har gjort til noen av de mest populære flyselskapene blant nordmenn, viser også en klar trend: Stadig flere av passasjerene som flyr businessklasse er vanlige turister.

Bare det siste året har British Airways (BA) en økning på 25 prosent på businessklasse på langdistanseflyginger i det norske markedet.


Det lille ekstra
- Mange av disse er det segmentet vi kaller «premium leisure», folk som skal på ferie og unner seg litt ekstra. Skal du først unne deg det dyre cruiset eller spa-oppholdet, er det flere og flere som tenker at det ikke nytter å sitte bakerst på flyet, sier Norden-sjef Peter Rasmussen i BA til VG.

Også hos Continental, Icelandair og Finnair - som i første halvår økte antall passasjerer på businessklasse til Asia med over 50 prosent sammenlignet med samme periode i fjor - går luksussalget så det suser.

- Vi har aldri solgt så mye businessklasse fra Norge som det siste året, sier Bjørn Tore Larsen, salgssjef i Icelandair.

Det samme melder SAS.

- Premiumproduktene våre, businessklasse og Economy Extra, er smekkfulle på hver eneste flyging, sier Robin Kamark, kommersiell direktør i SAS.

Bruker bonuspoeng
- Dette er en utvikling vi har sett over tid. En del passasjerer i fritidsmarkedet vil ha mer komfort på flyreisen, sier Elisabeth Haukaas Norum i Thai Airways salgsavdeling. Hun mener at det henger sammen med at mange bruker bonuspoeng de har tjent på jobbreiser til å oppgradere til businessklasse i feriene.

- I tillegg har det noe med prisnivået å gjøre. Vi skal ikke så mange år tilbake i tid før businessbillettene kostet minst 25.000 kroner. Slik er det ikke lenger, påpeker Thai-toppen.

Prisene stiger igjen
På enkelte strekninger er prisen for businessbilletter halvert de siste årene.

- Under finanskrisen satte flere flyselskaper fly på bakken, for å redusere kapasiteten. Nå når etterspørselen er på vei tilbake, stiger prisene igjen. Det er dårlig nytt for passasjerene, sier Tom Otley.

Etter at finanskrisen gjorde et dypt innhugg i forretningsmarkedet hos flyselskapene, innførte de fleste en ny billettkategori: Businessklasse med restriksjoner. Fordelen er en svært lav pris. Ulempen er at du ikke kan endre billetten etter at den er kjøpt.

- Hvis du går 20 år tilbake, var det to priser i kabinen. Nå er det knapt noen om bord på flyet som betaler samme pris. Det gjør at de dyreste turistklassebillettene ofte er dyrere enn de billigste på business. Men en del reiser planlegger du lenge på forhånd, så dette kan ha truffet en nerve i markedet, sier Frode Steen, professor i samfunnsøkonomi ved Norges Handelshøyskole.

- Nordmenn flest har hatt en ganske god økonomi gjennom hele finanskrisen, og det har nok gitt en slags snobbeeffekt. Den gruppen som har mulighet og lyst til å fly businessklasse har nok økt i Norge, legger han til.

Mellomklasse
1. november 1981 innførte SAS som det første selskapet i verden businessklasse på sine langdistanseflyginger.

SAS var også ett av de første selskapene som innførte en ny klasse mellom business- og turistklasse. Den fikk navnet «Economy Extra».

- Før hadde du to valg: Enten økonomi eller business. Sammen med lavere priser, har den nye mellomklassen gjort luksusen litt mer tilgjengelig, sier Tom Otley i Business Traveller.


Verdens beste

Skal du virkelig unne deg noe ekstra, bør du fly businessklasse hos Qatar Airways. Det mener i alle fall Skytrax, som har kåret selskapets businessklasse til verdens beste. På de neste plassene i flybransjens «Oscar-utdeling» i 2010 kom Singapore Airlines og Etihad Airways.


Kjøp deg opp
Har du ikke nok bonuspoeng til å bli oppgradert? Nå kan du kjøpe oppgradering til businessklasse i stedet. Gjennom et samarbeid med selskapet Optiontown kan du kjøpe deg én klasse opp på enkelte SAS-flyginger - noen ganger for under tusenlappen. Er det ikke ledig, får du pengene tilbake.


Bedre business
Air France frisker opp businessklassekonseptet sitt. I løpet av sommeren 2011 får 20 fly nye stoler, nye menyer og større TV-skjermer. Innen 2013 skal det nye konseptet være på plass på 40 av selskapets langdistansefly.


Ren business
Med British Airways kan du fly direkte fra sentrum av London til New York - i et fly med bare businessklasse om bord. BA-maskinen har bare 32 seter, og all toll- og immigrasjonsbehandling er unnagjort før du lander i USA.

Illustrasjonsfoto

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart