-->

13. november 2010

EU slakter fly-gebyrene

Bagasjegebyr, varmeteppe-gebyr, toalettgebyr, innsjekkingsgebyr. Nå har også EU, Forbrukerombudet og reisebransjen fått nok av flyselskapenes gebyrjungel.
Flyselskaper verden over reduserer billettprisene - men tar igjen det tapte ved å innføre stadig mer fantasifulle gebyrer, skatter og tilleggsavgifter:





* Bagasjegebyr
* Bestillingsgebyr
* Innsjekkingsgebyr
* Kredittkortgebyr - selv om det bare er mulig å betale reisen med kredittkort
* "Prioritert boarding"-gebyr, som halve flyet har kjøpt.

Spesielt har myndighetene både i Norge og EU reagert på hva flyselskapene forkler som skatter og avgifter.

- Flyselskapene putter alt mulig rart inn i dette begrepet. Det har vi selv avdekket i en sammenlignende undersøkelse mellom flere flyselskaper, sier seksjonssjef Jo Gjedrem i Forbrukerombudet til VG Nett.
Arbeidsgruppen som Forbrukerombudet har ledet er blitt til en ekspertgruppe i EU. Målet er å lage klarere regler for begrepsbruken:
Gebyrer og betaling for varer og tjenester må skilles tydeligere fra hva som er myndighetspålagte skatter og avgifter.

- Nettopp i disse dager legger vi slagplan for det videre arbeidet, sier Gjedrem videre.


EU-kommisjonen mener nemlig at gebyrkrattet er blitt så tett og viltvoksende at folk flest ikke lenger klarer å skjelne mellom tilleggstjenestene flyselskapene tar seg betalt for og de skatter og avgifter som havner i kassen til Sigbjørn Johnsen og hans kolleger.
Ifølge kommisjonens egne nettsider vil de fremfor alt ha slutt på at driftskostnader som for eksempel flydrivstoff lempes over på passasjerene i form av mer eller mindre kamuflerte gebyrer og avgifter.

"Teppegebyr"
På høy tid, mener mange. Stadig flere flyselskaper tar nå gebyrer om du skal betale med kort. Noen går enda lenger: I fjor begynte Icelandair å ta betalt for tepper og puter om bord på flyene sine.
Og kanskje aller lettest å merke for flypassasjerer flest: Stadig flere flyselskaper - også de store - har begynt å ta betalt for at du i det hele tatt skal få lov til å ta med deg bagasje på flyturen.

I tillegg kommer PR-stunt-glade aktører som Ryanair, med do-gebyrer, gebyr for dem som ikke bærer bagasjen sin selv og ekstragebyr for i det hele tatt å bli med flyet, er det ikke rart at både passasjerer og øvrige aktører i reisebransjen begynner å få nok.

Undersøkelser foretatt av bookingsystemet Amadeus viser at forholdet mellom billettinntekter og gebyrer utvikler seg slik at gebyrenes andel av de totale inntektene stadig blir større.
Rolf Forsdahl har mange internasjonale verv og vet at gebyrdiskusjonen står høyt oppe på agendaen også hos den utenlandske reisebransjen.

- Vrient å sammenligne priser
- Gebyrjungelen gjør det vanskelig å sammenligne prisene. Mange av gebyrene er heller ikke konsistente. Vi ser stadig mer kreative gebyr-grep, mange av dem høyst tvilsomme, sier Forsdahl til VG.

- Hva sikter du til?

- Ryanair tilbyr jo «prioritert boarding» mot tillegg i prisen. Men når halve flyet har kjøpt dette og det ikke er noen form for kø-administrasjon, er det mange som slett ikke opplever å komme tidlig om bord.
- En del flyselskaper ilegger også gebyr for «spesialbagasje» - bagasje passasjeren slett ikke opplever som spesiell, sier Forsdahl.

Ryanair har flere ganger vært i fokus for gebyrene sine. I fjor fjernet flyselskapet innsjekkingsskrankene sine fra flyplassene, og krever nå at passasjerene sjekker inn på internett og skriver ut sitt eget boardingkort hjemme. Den jobben - som du altså gjør selv - tar flyselskapet et eget innsjekkingsgebyr på over 40 kroner for. Glemmer du å gjøre det, krever selskapet 40 euro i straffegebyr.
Ekstra bekymringsfullt synes reiselivsdirektør Forsdahl det er at ikke bare lavprisaktørene, men også fullserviceselskapene har kastet seg på gebyrgaleien.

- Forstår bekymring
SAS skjønner godt at forbrukermyndighetene i EU er bekymret for alle gebyrene som florerer i flybransjen.

- Vi er også enige i at det kan synes vanskelig å sammenligne prisen på hva en flyreise egentlig koster hos de ulike selskapene, sier informasjonssjef Knut-Morten Johansen i SAS til avisen.
Han erkjenner at mange selskaper har gebyrlagt service og tjenester man er nødt til å ha på en flyreise - men hevder at SAS holder fanen høyt for at den prisen de reklamerer med er den prisen du skal betale.

- Hvorfor har SAS da et bestillingsgebyr på alle billettbestillingene?

- Dette er vi pålagt å synliggjøre av konkurransehensyn etter en dom i Danmark, svarer Johansen.

Heller ikke Norwegian frykter EU-kommisjonens granskning av gebyrene i luften. Kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik avviser at Norwegian operer med skjulte gebyrer:

- Alle de ekstratjenester våre kunder må betale for - som valg av sete, bagasje, kaffe osv - er valgfritt, sier Skånvik, som ikke har noe imot at EU prøver å rydde opp i gebyrjungelen.

- Hos oss framgår det klart hvilke skatter og avgifter som havner i statskassen og hvilke ekstratjenester passasjerene må betale for, sier hun.

Illustrasjonsfoto/ montasje

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart