Moss lufthavn Rygges eneste måte å overleve på er å være en lavprisflyplass for utenlandstrafikk. Det slår flyplassledelsen fast.
1.4 millioner passasjerer vil fly til og fra Rygge i år.
I et foredrag for Moss Industriforening tirsdag, slo administrerende direktør i driftsselskapet RSL, Pål Tandberg fast at Rygge, tross Ryanairs dominerende rolle, ikke var blitt en charterflyplass.
Uten slips
– Faktum er at 30 prosent av passasjerene er forretningsreisende. 300.000 av utenlandstrafikken er næringsrelatert, mens 100.000 innenriksrutene er forretningsreisende, sa Pål Tandberg på møtet.
Det er særlig ruten til London som har fire daglige avganger fra Rygge, som trekker opp. Mange næringsdrivende benytter seg også av Ryanairs flyginger til Paris, Berlin og Düsseldorf.
Inn fra utlandet er det flere næringsdrivende enn noen gang. Motstrømstrafikken er særlig stor på flyene fra Madrid, Dublin og Tyskland.
– Det bare virker ikke slik fordi dette ikke er tradisjonelle slipskledde menn i 50-års aldrene. De som reiser med Ryanair fra Europa og inn til Rygge er unge mennesker i alderen 25–40 år som ofte jobber i mindre selskaper, sa Pål Tandberg som mente det eneste aberet med disse passasjerene var at de ikke handlet i taxfreebutikken på Rygge. Den hadde de ennå ikke oppdaget.
Kunne blitt Ikea
Før Ryanair ble hentet inn til Rygge i fjor høst, lå flyplassen svært tynt an. En svært tøff tid med månedlige tap på 10 millioner kroner, fikk eierne med Olav Thon og Orkla i spissen, til å kaldsvette.
– Enten legger vi ned og får Ikea hit eller så finner dere på noe nytt, var eiernes klare beskjed, sa Tandberg som forklarte at valget sto mellom lavprisselskapene Ryanair og EasyJet.
Null lojalitet
– Folk er ikke trofaste mot en flyplass, og lojaliteten til Rygge var og er lik null. Vi ligger så nær Gardermoen at folk, særlig næringsdrivende, heller drar dit. Som regionflyplass vil Rygge aldri klare å konkurrere med Gardermoen på destinasjoner og frekvens. Den eneste måten vi kan overleve på, er å konkurrere på billettprisene. Lave billettpriser skaper økt reiselyst, og når prisene beveger seg ned mot null, kommer det folk. Det har Ryanair vist over hele Europa, sa Tandberg.
Ferskvare
Flyruter er å betegne som ferskvare, fortsatte Tandberg og viste til at flyselskapene er kjappe til å legge ned ruter som ikke er lønnsomme. Det skjedde med Widerøes Københavnrute, og det skjedde med Norwegians ruter til London, Tromsø, Bodø og nå i vinter også ruten til Stavanger. Ryanair har også kuttet ruter, bl.a. til Stockholm Skavsta.
– I Ryanair regner man 10 prosent av rutene som ferskvare som når som helst kan bli tatt bort, sa Pål Tandberg. (moss-avis.no)
Foto: Osloairports.com