-->

25. mars 2011

Rygge flyr fra Torp i år

Det tar av på Rygge
Moss Lufthavn Rygge anslår at to millioner passasjerer bruker flyplassen i 2011. Torp hemmeligholder sine prognoser, men forventer færre enn fjorårets 1,6 millioner.


Mens Torp i fjor hadde 161.000 flere passasjerer enn Rygge, blir bildet snudd på hodet i år.
Til nyttår kan Rygge muligens slå i bordet med to millioner passasjerer mens Torp må nøye seg med 1,5 millioner. Utviklingen i årets to første måneder slår an tonen. Det letter på Rygge, Torp er i ferd med å lande.

Mens 172.277 reisende var innom Vestfold-flyplassen i januar og februar, hadde Rygge takeoff og landing med til sammen 199.758 passasjerer.

Solid i 2010
– Men det økonomiske resultatet for 2010 er, sier flyplassjef Alf Reidar Fjeld og tar en tenkepause, – meget solid.
Siden tallene ikke er styrebehandlet ennå, kan han ikke si hvor stort overskuddet er.
Han antar overfor Tønsbergs Blad at konkurrenten fortsatt taper solide mengder med penger.


annonse


– Jeg tror, nei jeg vet, at mine eiere ikke ville vært villige til å sponse Torp med 300 millioner kroner i året, sier Fjeld, som åpent medgir at Ryanairs baseetablering på Rygge er den desidert viktigste årsaken til trafikknedgangen.

Markedssjef Silje N. Thoresen på Rygge bekrefter at 2010-resultatet havner på minussiden.

– Det er naturlig etter at eierne har investert 1 milliard kroner, og det er som forventet. Det tar tid å få virksomheten i balanse, sier Thoresen, vel vitende om at flyplassen hennes er i ferd med å vinne luftkampen lokalt.

Trøster seg
På Torp trøster flyplassjefen seg med regnskapet. Og undersøkelser som viser at stadig flere av Torps passasjerer kommer fra Agder-fylkene og Telemark.

På Rygge smiler de av passasjertallene. Markedssjef Silje N. Thoresen gir følgende passasjerprognose for 2011:

– Mellom 1,8 og 2 millioner.

Hennes kollega på Torp, Tine Kleive-Mathisen, vil ikke ut med sine 2011-anslag, men sier bare:

– Vi forventer ytterligere nedgang.

Humøret
Dermed blir 2011 det året Rygge går Torp en høy gang i antall passasjerer. De nylig framlagte sommerrutene for Rygge og Torp gjør neppe humøret bedre ved den 2989 meter lange flystripa i Vestfold.

Fra Rygge åpner Ryanair to ruter til Hellas, én ny til Sicilia, én til festeøya Ibiza og én til sørfranske Beziers. Norwegian starter med én ukentlig avgang til Nice i april og utvider til to i slutten av juni.

Mer til Polen
Fra Torp gjenåpner ungarske Wizz Air sommerrutene til Praha og Kiev mens Ryanair gjør det samme til Malaga, de tre italienske reisemålene Sicilia, Pescara og Pisa.

– Men jeg har dessverre ingen nye flyselskaper å fortelle om, medgir Alf Reidar Fjeld.

Nedgang
– Men jeg tror at 2011 og 2012 blir to midlertidige år med nedgang før vi igjen vokser, sier han.

– Hvorfor tror du det?

– Fordi det oppstår hull i markedet når Ryanair satser så hardt på Rygge, for eksempel på ruter til London. Der hadde vi over 270.000 reisende på tre daglige avganger. Nå er det bare én avgang herfra om dagen. Jeg er overbevist om at andre flyselskaper synes det kan være interessant. Det samme gjelder andre destinasjoner i Europa, sier Fjeld.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart