-->

23. mars 2011

Slik får du tiden til å fly på flyplassen

Illustrasjonsfoto
Timesvis med venting på flyplasser kan være fryktelig kjedelig. Det gjelder å bruke tiden best mulig.
- På Gardermoen bruker nok de fleste ventetiden på å spise, sier informasjonssjef Jo Kobro.





Han forteller at lekeområdene med «klatrefly» er svært populære blant barn. De finnes både i ankomshallen, ved avgang utland og avgang innland.

- Ellers er vårt håp som Europas mest punktlige flyplass at passasjerene skal vente minst mulig her, sier Kobro til VGNett.

BBC.com og Lonely Planet har laget en liste over ting du kan fylle ventetiden med ved langvarige mellomlandinger og flyforsinkelser på mindre punktlige flyplasser.

Se på folk
Likte du filmen «Love, Actually»? Da kan du gjenoppleve åpningsscenen ved å studere alle de følelsesladete gjensynene i ankomsthallen. Ta med deg lommetørkle.
Ellers er det alltid nok av folk på flyplasser. Husker du sangen til May Britt Andersen? «Sett deg på en benk en times tid, det går så mange rare folk forbi...»
På flyplassen har du god anledning til å studere dem. Lek detektiv med barna og se hvor mye du tror dere kan finne ut gjennom å observere. Eller lek motepoliti og sett terningkast på medpassasjerenes klesstil.




Vindusshop
Enkelte flyplasser minner mest om luksuriøse kjøpesentre med priser av en annen verden.
Likevel kan du kan ha mye gratis tidsfordriv i butikkene. Test reise-duppeditter, massasjestoler, og parfymer, samle prøver på fuktighetskremer, bla i bøker, eller kikk på prislapper i de aller dyreste butikkene.

Nettsurf
Mange flyplasser har gratis trådløst nett. Samtidig har mange passasjerer irritert seg over at det ikke er gratis på Gardermoen. Men det er i tilfelle fordi de ikke vet bedre.

- Ved alle spisestedene på flyplassen kan du be om et kort med en kode når du bestiller maten. Har du din egen laptop kan du surfe gratis mens du spiser, sier Kobro ved Gardermoen.

Det er også gratis internett ved de faste nettstasjonene. De finnes både ved avgang utland, avgang innland og i ankomsthallen, forteller informasjonssjef ved Gardermoen, Jo Kobro.

Trim
Føler du at musklene er i ferd med å dovne bort? Rør på deg! Mange flyplasshoteller har trimrom som også er åpne for andre enn hotellgjestene. Noen har til og med døgnåpent. Stockholms flyplass Arlanda har blant annet tilknyttet et SATS-senter.
Hvis du ikke har treningstøy tilgjengelig, kan du rett og slett legge ut på vandring rundt hele terminalbygningen.

Skjem deg selv litt bort
Stadig flere internasjonale flyplasser har tilbud om dagspa og massasje. Når du først har litt tid til overs, kan du skjemme deg selv bort med ryggmassasje, ansiktspleie, fotmassasje, manikyr eller pedikyr.
Vataa flyplass i Helsinki er en av de siste i Europa som har fått eget spa for sine tranferpassasjer.
Men også Keflavík på Island, Heathrow i London, Schiphol i Amsterdam, Charles de Gaulle- og Orly-flyplassene i Paris, begge de store flyplassene i Roma og Milano, og lufthavnene i München, Frankfurt og Zürich har egne spaavdelinger. Bare pass på at du ikke blir så avslappet at du glemmer flyet.

Loungeliv
Livet i loungen er ikke bare for passasjerer med gullkort.
På en del flyplasser er det mulig å betale seg inn i den rolige ventearenaen med behagelige stoler, gratis mat og drikke, aviser, og i noen tilfeller også mulighet til å ta seg en dusj.

Tilbake til naturen
Flyr du gjennom Sørøst-Asia, kan du få en deilig grønn avveksling fra glass og betongopplevelsen på flyplassen. Kuala Lumpur International Airport har gjenskapt litt av den malaysiske regnskogen innendørs.
Og i Singapore har Changi Airport et halvt dusin hager inne i flyplasskomplekset, inkludert en orkidéhage med tropisk klima og sommerfugler.

Ta en dagstur
Har du en ekstra lang mellomlanding, kan du komme deg ut av flyplassen og være turist for en halv dag.
Mange flyplasser ved større byer har direkte togforbindelse inn til sentrum, for eksempel Amsterdam, Athen, Chicago, Sidney og Hong Kong. I Singapore tilbyr Changi Airport gratis totimers bytur for passasjerer som har mellomlanding på over fem timer.
Og fra Gardermoen tar det bare 19 minutter med flytoget inn til Oslo sentrum.

Spis godt
Orker du ikke tanken på middelmådig flymat servert på små brett, bør du spise godt før du går om bord.
Mange internasjonale flyplasser har svært gode restauranter, en del også med stjernekokker.
På den helt nye flyplassen i Alicante har en kokk med to Michelin-stjerner stått bak den ene restauranten.
Flyplassrestaurantene kan også være et godt sted for å smake lokale spesialiteter. Hvis du for eksempel elsker kjøtt, og mellomlander i Memphis, kan du prøver en av deres fire BBQ-restauranter på flyplassen.

Ta en stille stund
De fleste større flyplasser har et kapell eller stille rom. Her kan du trekke deg tilbake for å be, meditere, eller bare la tankene vandre. Også på Gardermoen finnes det et kapell.
For de som har behov for mer åndelig veiledning, har Heathrow i London både anglikanske og katolske prester, samt representanter for buddhister, jøder, muslimer, hinduer og sikher i beredskap.

Lek for små og store
På Singapores super-flyplass, Changi, er det nærmest umulig å kjede seg.
I tillegg til lekeplass for barn, hobbyverksted og tre rom med skjermer for gratis filmer og dataspill, har flyplassen nylig installert en sklie gjennom fire etasjer. Pluss en som er halvparten så stor for de som er litt mindre tøffe.
Og selvsagt er det trådløst nett, så den som har med iPad eller laptop kan surfe fritt.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart