-->

27. mars 2011

Tidlig avgårde og ut i verden

Vi er blitt godt vant de siste årene med direkteruter ut i verden, og vil gjerne unngå mellomlandinger. Er endelig reisemål et annet kontinent enn Europa er dette så og si alltid nødvendig for å komme videre, da tilbudene fra Oslo i all hovedsak er til Europeiske destinasjoner.For de forretningsreisende er morgenavgangene ofte et must. De skal gjerne rekke dagsmøter i de store Europeiske byene, og med både flytid og transport fra flyplassen gjelder det å komme i gang så tidlig som mulig. Det er også på de store internasjonale flyplassene at tilbudene til andre kontinenter et stort og variert.
Vi har kikket litt på hvilke tilbud du har å velge mellom når du reiser med de første avgangene.

Fra Gardermoen kommer deg du deg til byer som Frankfurt, København, Amsterdam, Berlin, Paris, Wien, Brüssel, London og Stockholm mellom klokken 06 og 07. Stavanger, Trondheim og Bergen har også hver sin avgang i denne tidsperioden.
Alle disse byene har gode forbindelser videre, og med flytider på mellom en og to timer og tidlig ankomst, er utvalget av destinasjoner videre stort. Det er også viktig å merke seg at mange av aktørene er nettverksselskap som hjelper deg videre selv om du skulle miste flighten din, grunnet forsinkelser fra Oslo. Mange av selskapene kan også hjelpe deg med planleggingen hele veien til endelige ankomststed.

Amsterdam Schiphol sier selv de tilbyr rundt 265 destinasjoner (2009 tall), London Heathrow 185, og Madrid 175.
Torp kan tilby deg morgenavganger mellom klokken 06 og 07 til byer som Amsterdam, København, Bergen, Stavanger og Trondheim.
Stavanger lufthavn har rundt 50 destinasjoner å tilby videre, mens Bergen byr på drøyt 70.

På Rygge har det i vinter vært mulig å komme seg med Ryanair direkte til Madrid i morgentimene, men denne avgangen er flyttet på nå i sommerprogrammet. Dette er eneste helårs direkterute til den spanske hovedstaden, hvor det er gode forbindelser videre, spesielt til Latin Amerika, for ikke snakke om spansk innenrikstrafikk.
Londonflyet om morgenen holder stand på Rygge, og har i varierende grad lettet rett før eller etter kl 07. Det er verdt å merke seg at Ryanair også flyr til Paris Beauvais enkelte morgener halv 7. Denne flyplassen ligger et godt stykke utenfor Paris by, men tilbudet er der, så må man planlegge resten selv.
I sommerhalvåret er det tydelig at Ryanair skal sende de typiske ferieflyene sine avgårde om morgenen. Merk ellers at Norwegians morgenmaskiner fra Rygge til Bergen og Trondheim nå får senere avganger. Dette skyldes at baseflyene på Rygge forsvinner, og at de første flyene kommer inn fra de overnevnte byene, før de returnerer fra Rygge. Trondheimsflyet letter nå 0755 mens Bergenmaskina letter 5 minutter senere.

Selskap som Ryanair er kun et punkt til punkt selskap som flyr deg fra A til B, de har intet ansvar for deg som skal reise videre fra B til C. Mister du flyet videre må du selv orden opp i dette, enten du skal videre med Ryanair eller et annet selskap. Du bør derfor legge inn gode marginer på flyplassen du skal reise videre i fra. Husk at det kan oppstå forsinkelser i fra Oslo, bagasjen skal høyst sansynlig hentes ut, sjekkes inn på nytt og du skal en ny runde gjennom sikkerhetskontrollen. Bransjen snakker om et minimum på 3 timer, uten at vi skal komme med noe fasitsvar på dette.

Ta en dagstur
Hvorfor ikke prøve deg på en miniferie? Med tidlige avganger og sene ankomster fra Oslo er det fullt mulig å ta seg en dagstur til en av byene som ligger 1-2 timers flytur unna. Høres stressende ut sier du? Det behøver det ikke bli. Litt planlegging må til for en effektiv utnyttelse av dagen, men det lar seg fint gjøre. Bestem deg for om du vil shoppe, gå på museer, eller gallerier. Hold deg til et område av byen, du kan alikevel ikke se alt i storbyene på en dag. Finn ut hva du vil oppleve innenfor et avgrenset område, og hold deg til det. Få deg et godt kart og et par gode guider, planlegg hjemme og hold deg til planene. Kan du kjøpe tog eller bussbillettene fra flyplassen og inn til byen på forhånd? Gjør det og spar tid, ofte er det billigere også. Du trenger bare håndbagasje på en slik tur, dermed sjekker du inn på nettet der det tilbys og går rett til sikkerhet og gaten. Husk å sjekke hvor lang tid før avgang flyplassen anbefaler deg å være der. Ta høyde for køer i sikkerheten, spesielt i høytider og skoleferier.

Et lite eksempel. De reiser med Air Berlin fra Gardermoen til Berlin Tegel. Du ankommer storbyen 0805, det går ekspressbusser omtrent hvert femte minutt inn til de sentrale delene av byen og rutetabeller er så og si fraværende. Alt etter hvor i byen du velger å gå av, så er du fremme til rundt klokken 09. Air Berlins kveldsfly til Oslo letter klokken 2125. La oss si du returenerer til flyplassen klokken 19, da har du hatt 10 timer disposisjon i en av Europas storbyer.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart