-->

20. mars 2011

Sommerens nye ruter

Neste helg starter sommertiden og flyselskapene starter sine sommerruter, både nykommere og gamle travere er på plass, favorittene i Middelhavet dominerer.


Når vi stiller klokkene våre fram til sommretid starter tradisjonelt også flyselskapene sine sommreruter, som de følger fram til vi går over til vintertid igjen i slutten av oktober. En del av rutene sparkes igang allerede nå, mens flere er rene "sommerferieruter" konsentrert til skolenes ferie i juni, juli og august. For fullstendig oversikt over startdatoene, se Flykalenderen

Middelhavet dominerer
Det er ingen tvil om at Middelhavet er favoritten sommerstid. Med ustabilt sommervær er mange opptatt av å sikre seg dager og uker med gode temeraturer høyt oppe på 20 tallet, og med sol, sol, sol. Dette vet flyselskapene godt og tilbudene er mange. Spania, Hellas, Frankrike, Malta og Italia er noen av landene som vender ut mot Middelhavet, og oversiktene over destinasjonene viser nettopp dette.

På Rygge er Ryanair den dominerende aktøren, de nye rutene går til spanske Bezier og Ibiza, greske Kos og Thessaloniki, samt italienske Palermo på Sicilia. Gamle kjente er også tilbake på Rygge, i år som i fjor kommer disse på rutekartet: Faro, La Rochelle, Palma de Mallorca, Paris-Vatry, Valencia, Zadar og Århus. Vi legger også merke til at det nå vil gå opptil to fly til Dublin, med oppstart idag. Deretter blir to avganger til den irske hovedstaden på tirsdager og torsdager, øvrige dager blir det en avgang som i dag. Uten at det er bektreftet kan det se ut som Ryanairs rute til Düsseldorf-Weeze lukker på Rygge. Fra neste helg er også Ryanair på plass med sitt fjerde basefly på Rygge. I sommer holder Venezia-Trevizo lufthavn stengt fra juni og ut september grunnet omfattende oppgraderinger, Ryanair vil i den perioden fly til Venezia Marco Polo som er hovedflyplassen. Nytt fra Norwegian i sommer er franske Nice.

Sommerfavoritter på Torp
Bodø og Tromsø er destinasjoner som for tredje gang flys fra Torp i skolenes sommerferie, Widerøe opererer disse rutene. Malaga. Pescara, Pisa og Sicilia kommer tilbake, operert av Ryanair. En av nordmenns favoritter, Barcelona, forsvinner desverre fra Torps rutekart i mai. Dette skyldes Ryanairs rutekutt på Barcelona Girona lufthavn, etter uenigheter med regionale myndigheter.

Starter og stenger
På Torp har vi fått vite at Wizz Airs sommertrafikk til Kiev alikevel ikke blir noe av i år, dvs to fly skal gå i år, nemlig på oppstartdagen 27. mars og 30. mars, deretter forsvinner ruta igjen. Kievruta skulle ha gått hver onsdag og søndag fram til slutten av oktober.

Fra Gardermoen kommer en lang rekke sommerdestinasjoner tilbake, samt noen nysatsinger. Norwegian og SAS dominerer trafikken på hovedflyplassen og allerede nå er noen ruter startet opp mens andre tar av i de nærmeste ukene og måndene. Vi nevner destinasjoner som:  Athen, Bordeaux, Chania-Kreta, Dubrovnic, Gotland, Heraklion, Ibiza, Korfu, Kos, Larnaca, Madrid, Malta, Moskva, München, New York, Palma de Mallorca, Pristina, Pula, Ponta Delgada, Reykjavik, Rhodos, Santorini, Sarajevo, Sardinia, Split og Varna. Innenlands dukker Bardufoss, Lakselv og Sandnessjøen om med nye direkteforbindelser. På enkelte ruter blir det også konkurranse om passasjerene, som for eksempel på New York ruta der SAS går inn i konkurranse med Continental. Vi regner med at denne listen ikke er fullstendig og forventer flere ruter utover våren.

Er det noen sommerruter vi har glemt? Send oss en epost.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart