Nå skal flyreisen bli enda mer effektiv: Til høsten blir alle større lufthavner i Norge utstyrt med selvbetjente bagasjeautomater. Den nye selvbetjeningen håper Avinor og flyselskapene skal bli like vanlig å bruke som de populære innsjekkingsautomatene.
Nå skal flyreisen bli enda mer effektiv: Til høsten blir alle større lufthavner i Norge utstyrt med selvbetjente bagasjeautomater. Den nye selvbetjeningen håper Avinor og flyselskapene skal bli like vanlig å bruke som de populære innsjekkingsautomatene.
Med det nye utstyret kan passasjerene sjekke inn og sende av gårde sin egen bagasje, uten å bli kontrollert av innsjekkingspersonalet.
Enkle å bruke
- Fem av landets flyplasser har testet bagasjeautomatene et par år, og alle er fornøyde. Fra andre halvdel av inneværende år skal utstyret være i vanlig bruk på alle litt større flyplasser i landet, sier IKT-systemforvalter Morten Asbjørnsen i Avinor til aftenposten.no
På de fem flyplassene som har deltatt i testen har rundt 20 prosent av de reisende brukt automatene.
- De nye automatene blir veldig enkle å bruke, sier kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian.
Hos Norwegian på Fornebu står den nye prototypen bagasjeautomater utstilt, en forenklet utgave av de automatene som har vært testet ut. Etter to operasjoner som tar noen få sekunder sendes bagasjen av gårde:
* Bagasjetagen hentes ut fra innsjekkingsautomaten og settes på kofferten.
* Du skanner bagasjetagen og legger kofferten på båndet. Den veies, er vekten riktig glir den straks inne i bagasjesystemet. Er det overvekt, kommer kofferten tilbake og du henvises til manuell betjening. Ingen mulighet til å snike seg til ekstra kilo bagasje.
Satser stort
Skånvik tror de nye automatene vil redusere behovet for personell på flyplassene:
- Når systemet er innarbeidet vil behovet for betjente skranker reduseres, men det skal selvsagt fortsatt være mulig å få hjelp med innsjekk for dem som måtte trenge det. Poenget er at kunden skal slippe å stå i kø, samtidig som selskapet reduserer sine kostnader og holder billettprisene lave, sier Skånvik.
Det er Lier-firmaet BB Computerteknikk som har levert automatene, og business manager José Guillen sier at selskapet satser internasjonalt og at de nye automatene kan bli installert på flyplassene i København og Stockholm.
- Når systemet er fullt implementert i Skandinavia i 2011 og 2012, regner vi med at selvbetjeningsautomatene vil bli brukt av 60 til 80 prosent, sier Guillen.
OSL sist
Landets største flyplass, Oslo Lufthavn, kommer etter de andre med det nye selvbetjeningstilbudet:
- Vi skal kjøpe inn fem automater, så får behovet vise om vi må øke dette antallet. Vi tar sikte på å ha automatene i drift i februar neste år, sier informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn.
De nye automatene Bagasjeautomater har vært testet på flyplassene i Tromsø, Bodø, Trondheim, Bergen og Stavanger men fordi sikkerhetsbestemmelsene har krevd spesielle kontroll har det i praksis bare vært SAS som har kunnet bruke automatene.
Fra 15. april har EU endret reglene slik at det ikke lenger er nødvendig med biometrisk kontroll i form av fingeravtrykk av den reisende som skal sende av gårde sin egen bagasje.
Dermed kan også Norwegian og Widerøe benytte seg av den nye teknologien.