-->

13. juli 2011

SAS kutter Oslo - New York

Foto: Airbus Media
Når sommersesongen er over nedjusterer SAS sin rute mellom Oslo og New York til kun fire dager i uken, og de vil ha avgang rundt helgene. Flyselskapet gikk hardt ut da de annonserte restarten av en rute til USA fra Oslo, denne skulle gå daglig hele året ble det sagt.
Det ble fort kjent at vintersesongen ikke ville gi en rute hver dag men kun rundt helgene. For forretningsreisende betyr dette et langt dårligere tilbud, og alternativet blir som før å benytte seg av tilbudet til Continental Airlines, eller å reise med SAS via Kastrup eller Arlanda.

- Dette har ikke noe med en nedprioritering av Oslo å gjøre. Det vil alltid være slik at vi flyr mer der behovet er størst, og litt mindre der etterspørselen er mindre. Dette er det markedet som bestemmer, og det er dette vi lever i et dynamisk samkvem med hele tiden. Vi hevder at vi opprettholder et godt tilbud for nordmenn også de andre dagene i vinter hvor vi ikke flyr direkte, nettopp med de omfattende forbindelsene vi har via Arlanda og København, sier informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen til Hangar.no

Tungt vedlikehold i veien
Årsaken til at SAS ikke kan opprettholde sitt tilbud fra Oslo er at selskapets Airbus A330 fly skal ha omfattende vedlikehold og dermed er det mangel på fly som gjør at de reisende blir bedt om å benytte rutene via Kastrup eller Arlanda.

- Tungt og omfattende vedlikehold må man alltid legge inn i planene. Da tas maskinene ut av trafikk over litt lengre perioder, og da planlegges dette på tidspunkt der det ikke er behov for flyene på grunn av den naturlige sesongvariasjonen hvor etterspørselen er minst. Og for New York til/fra Oslo, så er dette om vinteren, legger Johansen til.


annonse

Radisson Blu Best Rates


Oslo først ut
Det er ikke første gangen at SAS nedprioriterer det norske markedet når selskapet står med valgets kval om hvor de skal kutte, når utfordringene står i kø. Gjennom hele åtti-tallet og nitti-tallet var det en evig kamp om ruten til New York fra Oslo og press, mest fra den svenske siden av selskapet, om å bruke resurser på andre ruter. SAS har også gjentatte ganger lagt ned ruten mellom Oslo og New York for å opprettholde tilbudet fra Arlanda og Kastrup.

SAS mener vintersesongen kombinert med vedlikehold skal gi en god løsning for de reisende.

- Det er sesongsvingninger i etterspørselen, se bare på hvordan Continental og US Air har operert de seneste årene også, med begrenset kapasitet på vinteren, eller å ikke fly i det hele tatt som US Air praktiserte. En flyrute til New York fra Oslo består ikke bare av forretningsreisende, men er også i stor grad fylt opp av ferie- og fritidsreisende. Man skal også merke seg at det er flere amerikanere som ønsker å reise til Norge om sommeren i forhold til vinteren. En tredjedel av av belegget om bord på SAS flyet til Norge er amerikanere, kan Knut Morten Johansen legge til.
Vinterprogrammene går fra 30. oktober til 24. mars neste år.

Konkurrenter glimrer med sitt fravær
Johansen mener at de gjør riktige grep hva angår det norske markedet og han viser til at også konkurrenten følger samme mønster.

- Ruten har hatt høyere belegg enn forventet, og vi har lagt merke til Continental ikke har økt kapasiteten sommerstid på strekningen Oslo – New York, og US Airs sommerrute fra Oslo er også kuttet ut i år. Som kjent er det enda et par norske selskaper som glimrer med sitt fravær, på tross av planene om oppstart har vært kommunisert nå i snart to år, samt at ryktene om at Delta skulle melde sin ankomst også har stilnet, sier Johansen.

SAS er svært fornøyde med belegget på ruten som ligger langt over 80 %, i følge Johansen er ruten kommet for å bli, uansett om de andre norske selskapene skulle finne på å starte opp sine konkurrerende ruter.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart