-->

14. september 2011

Google inntar flysøkmarkedet

Google Flights er lansert
I går ble Google Flights lansert. Finn Reise frykter ikke å bli utkonkurrert, men innrømmer at det søkegiganten har kommet med ser «ganske kult ut».Professor Frode Steen ved Norges Handelshøyskole tror Google vil utgjøre en betydelig konkurrent for eksisterende flysøkemotorer, som for eksempel norske Finn Reise.

- Google har fryktelig gode søkemotorer. De vil stå i en ekstremt sterk posisjon fordi de kan markedsføre seg selv gjennom sin vanlige søkemotor. Når de nå ruller dette ut vil de bli et veldig godt alternativ, sier Steen.

Foreløpig kan man kun søke etter flyreiser innlands i USA hos Google Flights. Men som de selv sier:

- Dette er bare begynnelsen, «the take off». Ikke den endelige destinasjonen.

Det gjelder trolig både på hvor i verden man kan søke etter reiser til og fra, men også på selve produktet.

I oppstartsfasen kan man kun søke på flyselskaper som har innledet samarbeid med Google, men etter hvert vil de trolig åpne for også å vise reiser fra andre nettreisebyråer.

I likhet med norske Finn Reise holder Google seg, som de alltid har gjort, unna å selge reisene selv. I stedet leder de bare kundene videre til flyselskapenes nettsider.


annonse


Forsøkt stanset
Allerede lenge før gårsdagens lansering har flere konkurrenter blitt skjelvne. En rekke amerikanske selskaper forsøkte å få myndighetene til å stanse Googles oppkjøp av flight-databasen ITA Software tidligere i år. De fryktet at søkegiganten ville integrere flysøk i deres andre produkter, og på den måten fullstendig dominere reisehandelsindustrien.

Frode Steen, som har luftfartsøkonomi som et spesialområde, tror at dersom Google blir dominerende, så er det likevel ikke bare på grunn av fordelene de har av allerede eksisterende produkter, men også fordi de eventuelt presenterer et bedre produkt enn konkurrentene. Forbrukerne vil bruke dem som kan tilby det beste produktet.

- Kanskje vil de ødelegge for noen av de som har vært på dette markedet en stund, men det er jo ikke opp til myndighetene å beskytte enkeltkonkurrenter. De skal beskytte selve konkurransen, sier Steen til VGNett.

En amerikansk ekspert sier til USA Today at han tror Googles inntog på dette markedet vil på sikt endre brukernes vaner fundamentalt.

- Dette er bare starten, men det kommer til å spare de reisende for mye arbeid i planleggingsprosessen, spår Norm Rose.

- Uhyggelig store ressurser

Kommersiell direktør i Finn Reise, Terje Berge, sier at de har vært forberedt på konkurranse fra Google helt siden søkemotoren tidligere i år kjøpte opp ITA Software.

- En aktør som Google har jo uhyggelig store ressurser i forhold til aktører som oss, men vi har en veldig god merkevare, og foreløpig har ikke de klart å få det til lokalt. I Europa blir det vanskeligere for dem enn i USA, siden det er mange forskjellige språk og ulike systemer.

Berge tror konkurransen vil skjerpe Finn enda mer, selv om den allerede er intens.

- Vi har ikke ligget på latsiden. Vi kommer etter hvert med flere nye ting, som vil hjelpe forbrukerne til å ta en kvalifisert beslutning i mylderet av alle de uoversiktlige tilbudene som finnes, sier Berge, uten at han vil røpe hva disse er.

Da VG Nett snakket med ham onsdag formiddag hadde han selv akkurat kikket på Google sin nye flysøk-verktøy, hvor du på enkelt vis kan sortere etter pris, selskaper og ruter. Du kan også se et søylediagram som viser hvilke dager som er billigst å fly på.

Terje Berge hadde følgende kommentar til hva han hadde sett:

- Det de har kommet med ser ganske kult ut.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart