-->

22. september 2011

Nå vil vi fly langt vekk

Illustrasjonsfoto
Langruter tar helt av.
Nordmenn flyr ikke bare mer, men også lenger. Fortsetter trenden, vil Asia snart ta igjen Nord-Amerika som mest populære reisemål utenfor Europa.

Det viser en ny rapport som Transportøkonomisk institutt (TØI) har gjort på oppdrag for Avinor.
De siste 10 årene fram til 2009, har den årlige veksten i interkontinentale flyvninger vært på drøyt åtte prosent. Og forskerne tror ikke det stopper her.

- Det har blitt billigere å reise med fly og folk har fått mer penger mellom hendene. Asia er blitt en viktigere del av verden som holder på å erobre tilbake sin naturlige rolle, forklarer TØI-forsker Harald Thune-Larsen, medforfatter av rapporten.

At lavkostselskap i fremtiden sannsynligvis vil etablere interkontinentale ruter, kommer sannsynligvis også til å bidra til sterk vekst.
Og det er pengesterke nordmenn på ferie som løfter statistikken. For bare 29 prosent av de såkalte langrutene er yrkesreiser.
Ikke overraskende er det The big apple vi helst reiser til. I 2009 var det hele 170.000 reisende fra Norge til New York, en økning på 36 prosent fra 2007.


Mest fritidsreiser
- Så godt som hele veksten har kommet i fritidsmarkedet, som nå utgjør mer enn 80 prosent av reisene, heter det i rapporten.
Andre «hotte» reisemål var Dubai, som hadde 80 prosent flere passasjerer enn i 2007 og New Dehli (75 prosent.) Nordmenn tiltrekkes særlig av Asia. Hvis trenden holder seg, vil dette kontinentet i 2015 ha passert USA og Canada som viktigste oversjøiske destinasjon, skriver VGNett.

I 2009 var det 600.000 reiser til og fra Asia og 750.000 til og fra Nord-Amerika. Men Asia haler innpå. For mens trafikken til dette kontinentet ble firedoblet mellom 1998 og 2009 økte flyreisene til USA og Canada med en tredjedel.
Og «alle» flyr ikke lenger innom København før de drar ut i verden. For to år siden gikk nemlig Amsterdam forbi Kastrup som knutepunkt.
Prognosene for Oslo Lufthavn indikerer en total vekst - både på inn- og utland - fra 19,1 millioner passasjerer i 2010 til 42,5 millioner i 2040.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart