-->

22. september 2011

SAS-rute til New York har ført til økte flypriser

Foto: Airbus
I slutten av mars åpnet SAS sin direkterute mellom Oslo Lufthavn Gardermoen og New York igjen. Det har påvirket flyprisene. En billett fra Oslo til New York koster nå nesten 37 prosent mer enn for to år siden. Det viser siste utgave av Norsk Flyprisindeks.


Det var glede da SAS annonserte at de ville gjenoppta direkteruten Gardermoen - New York i slutten av mars i år. Den ser da også ut til å ha vært en stor suksess, med daglige SAS-flygninger hele sommersesongen gjennom. I tillegg har Star Alliance partneren Continental supplert med hele ni ukentlige avganger på samme rute. Derimot ble det ikke plass til ruten mellom Gardermoen og Philadelphia, hvor et annet Star Alliance selskap, US Airways, valgte å trekke seg ved starten av sommerprogrammet.

Det at de to Star Alliance selskapene SAS og Continental begge har dekket direkteruten til New York har derimot ikke vært ideelt, sett med forbrukernes øyne. Billettprisene har nemlig økt i løpet av 2011, ja, faktisk helt siden 2009.

I uke 42/2009 kostet den billigste tur-retur billetten fra Oslo til New York 3.119 kroner. Det rimeligste alternativet var da med KLM via Amsterdam. I samme avreiseuke året etter hadde prisen steget med 18 prosent til 3.692 kroner. Det var prisen til Icelandair, som flyr via Keflavik på Island, som var lavest. I uke 42 i år er prisen helt oppe i 4.265 kroner med American Airlines via London-Heathrow. Den laveste prisen til New York har dermed økt med opptil 37 prosent på bare to år.

annonse
"En interkontinental direkterute operert av en "national carrier" vil som oftest resultere i prisøkninger, da nivået for referanseprisene endrer seg. Dessuten kan man forestille seg at de to Star Alliance-selskapene som opererer New York ruten er fornøyd med det noe høyere prisnivået og ikke har lyst til å konkurrere på akkurat det parametere. Det blir spennende å følge utviklingen i prisene på denne ruten nå som Norwegian ser ut til å gjøre alvor av sin inntreden på den," vurderer Svein Erik Søgård som er Daglig leder av reisesøkemotoren Travelmarket.no.

Samtidig kan man konstatere at de laveste billettprisene som oftest tilbys av selskaper som Air France via Paris, KLM via Amsterdam, British Airways via London, Finnair via Helsinki og Icelandair via Keflavik. Hverken Continental eller SAS har noen gang stått for lavest pris i løpet av de to årene prisene har blitt sjekket og presentert i Norsk Flyprisindeks.

Det er ikke bare til New York at prisen har blitt høyere. Den laveste gjennomsnittsprisen til millionbyen Los Angeles på USAs vestkyst steg fra 3.911 kroner i uke 42/2009 til 5.113 kroner i uke 42/2011. Det svarer til en økning på nesten 31 prosent.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart