-->

22. september 2011

Vil forby kjæledyr i kabinen

Illustrasjonsfoto
Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) ønsker å forby transport av dyr inne i flykabinen. Grunnen er at flyreise med dyr i kabinen kan by på ekstra utfordringer for alle med astma og allergi.
- Vår holdning er at kjæledyr ikke burde tillates i kabinen i det hele tatt. Det som er spesielt med fly, er at man ikke kan forlate et fly i luften om man skulle få allergiske anfall. Har man ekstrem allergi, er det heller ikke tilgang på øyeblikkelig hjelp om man skulle trenge det, sier Ellen Bugge, politisk rådgiver i Astma- og Allergiforbundet.

Problemet blir i kabinen
Hun mener at det ikke finnes noe løsning som kan forsvare at dyr skal fly sammen med passasjerene. Renholdet i fly som er i kontinuerlig drift, er heller ikke godt nok, ifølge Bugge.

- Selv om det er god ventilasjon i nye fly, så hjelper heller ikke det på problemet med renhold. Om det har vært dyr i kabinen kan allergener fra disse sitte igjen i opp til et år og gi allergiske reaksjoner for senere passasjerer. De som reagerer på allergener fra katter er spesielt utsatt, sier hun.


I 2010 fastslo Likestillings- og diskrimineringsombudet, etter en klagesak, at praksisen med å tillate kjæledyr i flykabinen ikke er i strid med diskriminerings- og tilgjengelighetsloven, skriver Aftenposten.

NAAF fulgte opp med et innspill til ombudet hvor de poengterer at pelsdyrallergikere lider av nedsatt funksjonsevne på grunn av mulighetene for å ha med kjæledyr inn i kabinene på fly i Norge.

De henviser til en sak fra 2010 i Canada. Her fastslår det canadiske Transportbyrået at personer med katteallergi er å regne som personer med nedsatt funksjonsevne, og at canadiske flyselskaper sin praksis med å tillate katter om bord i flykabinen påvirker katteallergikeres evne til å reise med fly.

Forstår problematikken
SAS transporterer 25 millioner passasjerer i året. Rundt 24.000 av disse er hunder, katter og andre dyr.

- Vi skjønner godt spørsmålene som reises og vi er lydhøre. Her er det mange hensyn å ta, men vi vil ta utspillet fra NAAF til videre etterretning, sier Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS.

Johansen er ikke kjent med noen alvorlige tilfeller av akutt pelsdyrallergi i luften, men mener det har blitt en større bevissthet rundt allergiproblematikk i flybransjen de siste årene.

SAS ønsker også at flest mulig dyr reiser i lasterommet, med mindre passasjerer har spesielle behov som ledsagelse av førerhunder.

Flere dyr i lasterommet
- Bekvemmeligheten for dyr som fraktes i lasterom er stor og mye bedre enn for bare noen år siden. Nye flytyper gjør at det er like varmt og minimalt med støy for dyr som sendes på denne måten. Vi sender stadig flere dyr i lasterommet til fordel for i kabinen, sier informasjonssjefen i SAS.

Norwegian tillater ikke dyr i kabinen på utenriksflyvninger. Flyselskapet skulle helst sett at de fleste kjæledyrene transporteres i flyenes lasterommet under nasjonale flygninger.

- Vi vil gjerne imøtekomme både allergikere og de som vill ha med mindre dyr i kabinen, men vi ser helst at dyr transporteres i lasterommet med unntak fra førerhunder, sier Åsa Larsson, kommunikasjonssjef i Norwegian.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart