-->

17. oktober 2011

Dette skjer når bagasjen din blir borte

Illustrasjonsfoto
Ifølge IATAs statistikk mister i snitt ti av hver 10.000 flypassasjerer bagasjen sin når de reiser med fly. For de aller fleste kommer bagasjen til rette igjen, men noen mister den også for godt.
Men hva skjer egentlig når bagasjen ikke lander sammen med deg?

Erstatter for 10.000
Ifølge Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS, kommer det meste av bagasje som blir forsinket tilbake til eieren sin etter kun to timer.

- Det er i hovedsak to steder bagasje kan bli forsinket. Den kan bli borte på avgangsstedet eller i forbindelse med flybytte på en annen flyplass, sier Johansen.

SAS sin statistikk tilsier at 0,3 promille av dem som flyr med selskapet mister eller får bagasjen forsinket. Flyselskapet frakter 25 millioner passasjerer i året.

- Sannsynligheten for at bagasjen din blir borte er ikke så stor. 99,3 prosent av kundene våre som mister bagasje, får den også tilbake. Flyselskapene er likevel ansvarlige for å erstatte nødvendig bagasje om den blir forsinket.

Ifølge Johansen åpner flyselskapene for erstatning inntil 10.000 kroner om bagasjen din blir borte.

- Det er likevel med skjønn vi vurderer erstatning om noe blir borte eller forsinket underveis. Skal du gifte deg og brudekjolen blir borte underveis, så er det en ting vi må se på. Sunn fornuft skal råde, sier han.


annonse


Verstinger
Noen flyplasser er verre enn andre til å miste bagasje. Aftenposten har snakket med flere aktører i flybransjen, som kan fortelle at Amsterdam Schiphol lufthavn er beryktet for å miste baggasje på mellomlandinger. Det samme er Barajas, flyplassen i Madrid og Paris sin Charles De Gaulle.

- Kommer du fra Østen og skal mellomlande på en flyplass i Europa, så er sjansene for forsinket bagasje større, sier Jo Kobro, informasjonssjef på Oslo Lufthavn Gardermoen

Når vinteren er i anmarsj, øker også sjansene for forsinkelser og mistet bagasje.

- Fly er gjerne litt oftere forsinket på vinterstid på grunn av tøffere værforhold, og da hender det at bagasjen ikke rekker gjennom systemet, sier Kobro.

Avisen snakket med flere aktører i flybransjen og kom frem til denne listen over de fem største grunnene til forsinket bagasje.

Derfor blir bagasjen forsinket eller borte:

1. Menneskelig svikt
Personalet ved innsjekk kan av og til merke bagasje med feil bagasjetag, lappen som festes til bagasjen og er identifikasjonen til hvert kolli underveis. Koden for ankomstflyplass er viktig for at bagasjen skal komme til rett sted.

Lappen kan også festes for dårlig og løsne underveis, noe som gjør bagasjen din identitetsløs og fører til at den ikke kommer på flyet. Håndtak eller hanker på bagasjen kan også falle av underveis og føre til samme problemet.

Stuere kan også overse eller forveksle bagasjetager manuelt og sende bagasjen med feil fly. Av og til faller faktisk også bagasje av de små bagasjebilene som kjører den ut til flyene. Da blir den naturligvis forsinket til noen plukker den opp og får den inn i systemet igjen.

2. Teknisk svikt
Teknisk svikt i bagasjesystemet på flyplassen kan forkomme. Flere scenarioer finnes, men et av de mest vanlige er at selve bagasjesystemet stopper opp. Noe som fører til at flyselskapet kan velge å ta av for ikke å bli forsinket, uten at all bagasjen er om bord.

Bagasje kan også henge seg fast i systemet på grunn av løse remer og deler, for så å ikke rekke flyet.

Etter at bagasjen kommer inn i beltesystemet på flyplassen, havner den først i store binger før den blir kjørt ut til det aktuelle flyet den skal med. Både tekniske og menneskelige feil kan føre til at bagasjen havner i feil binge og blir kjørt ut til feil fly.

3. Flybytte
Mange bagasjeforsinkelser forekommer ved flybytter. Spesielt om man bytter mellom forskjellige flyselskaper med forskjellige rutiner. Er et fly forsinket, forekommer det at bagasjen ikke rekker gjennom systemet og ut på det nye flyet. Ved forventede forsinkelser hender det at bagasje kjøres rett over på det nye flyet, men menneskelige feil kan også føre til at rett bagasje kjøres til feil fly for reisen videre.

4. Spesialbagasje
Spesialbagasje er bagasje med ukurante mål eller form. Denne bagasjen sendes på eget transportbånd og er mer utsatt for å bli hengende etter i det hektiske systemet på flyplassene. Rutinesvikt og at kolli blir oversett eller tatt i annen rekke er et problem ved mange flyplasser når det gjelder spesialbagasje.

5. Hukommelsestap
Tro det eller ei, mange passasjerer glemmer faktisk å plukke opp den innsjekkede bagasjen sin på grunn av stress når de ankommer en flyplass. Mange glemmer også hvilke koffert de valgte på reisen og ser etter en med feil farge eller form, for så å melde den savnet. Barn som reiser alene og har fått medsendt flere kolli av foreldre som bor på hvert sitt sted, fører noen ganger til at dårlig kommunikasjon mellom foreldre. Barnet reiste med to kofferter og kom tilbake med en. Oftest står den andre kofferten igjen der de har vært på besøk.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart