-->

5. oktober 2011

Nå kan du komme til kort hos Norwegian

Illustrasjonsfoto
Så du trodde cash is king ? Neste gang du skal kjøpe deg en kaffe på turen mellom Oslo og Stockholm må du trekke fram plastkortet. Norwegian har stanset kontantsalg på alle flyruter mellom de nordiske land.

Bruk av kontanter for å betale for servering og kjøp av taxfree er på vei ut på Norwegians utenlandsflyvninger. I noen dager nå har selskapet kun akseptert kort som betaling på alle rutene mellom de nordiske land:

- For våre passasjerer betyr dette at servicen om bord faktisk blir raskere og bedre, fordi det ikke går bort unødvendig tid til håndtering av vekslepenger, sier kommunikasjonsrådgiver Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian.

I lavprisselskapet legger man ikke skjul på at innføringen av kun kortsalg sparer selskapet for store utgifter og at flere av selskapets utenlandsflyvninger kan bli kontantfrie.

Vekslepenger
- Vi opererer i dag mer enn 260 ruter i 32 land. Bare innenfor eurosonen har vi mange ulike valuta, og i tillegg kommer valuta utenfor eurosonen som Nord-Afrika og Vest-Asia. Dette vil utvides ytterligere når vi starter langdistanseflyvninger, sier Sandaker-Nilsen.


annonse


- På enkelte flyvninger omsetter vi for mer enn 200.000 norske kroner i ulik valuta. Dette betyr at vi forholder oss til flere ulike valuta som krever stor logistikk bare for å kunne håndtere vekslepenger.
Han fremholder at intet er avgjort når det gjelder spørsmålet om kontantstans også på det øvrige utenlandsnettet, men at en stor del av salget allerede skjer med kort.

«Alle» bruker kort
- Slik sett er jo kortbruken godt etablert og dermed forlengst testet. Det er ennå for tidlig å si hva som skjer videre. Det viktigste er at servicen kan bli enda raskere og smidigere om bord når vi kun bruker kort. Andelen av salg der betaling skjer med kort, avhenger av rute. På de typiske internasjonale forretningsrutene, som eksempelvis Oslo-Stockholm og Oslo-København, betaler 99 prosent av kundene med kort, sier Sandaker-Nilsen.
Han understreker at det på norsk innenriks alltid vil være åpning for å bruke kontanter.

I SAS har man ingen umiddelbare planer om innskrenke anledningen til å bruke kontanter om bord på noen av selskapets ruter, kontantsalget utgjør mer enn halvparten av ombordsalget.

Unaturlig
- Vi har en stor andel utenlandske passasjerer som ikke har den samme tradisjonen som oss nordmenn når det gjelder bruk av elektronisk betaling. For mange av disse passasjerene vil det ikke være naturlig å bruke kredittkort til småkjøp om bord på et fly. Dessuten bruker mange nordmenn, som har vært på besøk i utlandet, sine siste euro eller dollar når de sitter på flyet hjem. Så for oss vil det ikke være aktuelt med det aller første, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.

Kommunikasjonsrådgiver Øystein Sjølie i Norges Bank sier at betalingsmottager normalt sett ikke kan nekte å godta kontanter som oppgjørsform men at det fins unntak:

– Det er Finansavtaleloven som regulerer unntakene. Det kan være situasjoner hvor betalingsmottager har et reelt behov for oppgjør med annet enn kontanter, dersom forbrukeren skal få kjøpt en vare. I dag har vi for eksempel kontantfrie bensinstasjoner, sier han til Aftenposten.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart