-->

29. november 2011

SAS: nå kan du ringe fra luften

Flyselskapet SAS lanserer 17. desember trådløst internett om bord på sine flyvninger. I første omgang er det et fly av typen Boeing 737-800, med base i Oslo som er første ut. På nyåret vil selskapet utstyre flere av sine fly med trådløst internett.


I midten av desember åpnes det kun for trådløst internett om bord. Passasjerer med både PC og mobil vil kunne benytte seg av løsningen.

Ring fra mobilen
Samtidig som selskape tilgjengeliggjør bruk av trådløst internett, vil også tekniske løsninger for bruk av GSM-telefoni være til stede.


annonse


- Vi ønsker å teste ut telefonitjenesten før vi åpner opp for dette. Vi er opptatt av at kvaliteten er på plass før det blir en tilgjengelig tjeneste. Men i løpet av neste år skal det være mulig å ringe fra mobiltelefonen, sier informasjonssjef Knut-Morten Johansen i SAS til Aftenposten.
Passasjerer med både smarttelefoner og eldre mobiltelefoner vil kunne koble seg opp mot GSM-telefoni. Det vil skje i løpet av første kvartal 2012.

Internettelefoni
For innehavere av smarttelefoner og lite tålmodighet, vil det være mulig å ringe via det trådløse nettverket allerede fra 17.desember. SAS har ikke lagt inn noen sperre på populærer tjenester som Skype og Viber.

SAS er snart klar med mobilbruk ombord

- Skype og Viber vil være der, men GSM-tjenesten er ikke til stede. Vi slår ikke ned på bruken av Skype eller lignende, men her gjelder den generelle henstillingen om at man tar hensyn til sine omgivelser når man benytter seg av slike ting. Men det er ingen policy beslutning å ikke kunne bruke telefoni, sier Johansen.
Ifølge SAS har passasjerne etterspurt en slik tjeneste. Men SAS utelukker ikke at det kan bli endringer i praksisen om bord:

- Vi vil benytte erfaringene vi gjør for å beslutte om det blir behov for stillesoner eller lignende. Vi har også mulighet til å slå tjenesten for mobiltelfoni av og på. Men vi tror en høflig henstilling til de som forstyrrer med en telefonsamtale er det beste. Det er mye usikkerhet og nysgjerrighet knyttet rundt dette, og vi er spent på erfaringene, sier Johansen.

Gratis
Foreløpig vil det være gratis for passasjerene å surfe på det trådløse nettverket. Men det kan bli en betalingstjeneste etter hvert.

- Beslutningen om priser kommer først etter at det er installert på flere fly. Vi skal ha konkurransedyktige priser hvis vi skal ta betalt. Men det er ikke sikkert at vi kommer til å ta betalt, sier Johansen.
Telefonen skal fortsatt være avslått ved avgang og landing, slik det også fungerer i dag. Passasjerer vil få beskjed av kabinpersonalet når de kan skru på mobiltelefonen. Telefonen vil da automatisk søke opp nærmeste base, som i dette tilfellet vil være flyet sitt system.

Egen app for telefoni
Med trådløst internett om bord har SAS kastet seg inn i kampen med Norwegian, som har kunne tilby denne tjenesten siden februar i år. Tjenesten er gratis hos Norwegian. Selskapet lanserte i slutten av oktober en egen app for telefoni om bord:

- Vi har en egen app som heter Skycall. Den kan lastes ned til iPhone. Med den appen kan man ringe til både mobil og fasttelefon, sier Åsa Larsson, presseansvarlig i Norwegian.

Det er også mulig å benytte seg av Skype, Viber og FaceTime, men GSM-telefoni har ikke selskapet åpnet for foreløpig.

- Vi synes wifi-tjenesten fungerer godt nok, og har foreløpig ikke tatt stilling til om vi vil ha GSM-telefoni om bord, sier Larsson.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart