-->

7. januar 2012

Bjørn Kjos åpner for et comeback på Rygge

Foto: Tom Gulbrandsen/ Norwegian
Norwegian var Moss Lufthavns viktigste samarbeidspartner under oppstarten i 2008. Så kom Ryanair og skviset selskapet ut. Nå åpner Norwegian-sjef Bjørn Kjos for et comeback.– Vi utelukker ikke at vi kan begynne å fly fra Rygge igjen, men da må vi ha gode vilkår, sier Bjørn Kjos på direkte spørsmål på hvordan han vurderer Østfold-flyplassen i dag etter Norwegians aller siste takeoff 2. januar i år.
Men skal Norwegian bli å finne på Rygge en gang i fremtiden, stiller Kjos med ett ufravikelig krav.


annonse


Vi kan ikke ha dårligere vilkår enn Ryanair hvis vi skal inn der igjen, for vi må konkurrere med dem.

– Hva er det de får som ikke dere fikk?

– Jeg tror det går på den totale pakken. Det var jo tross alt vi som opparbeidet markedet der.

– Er du litt bitter?

– Nei, det er jeg faktisk ikke i det hele tatt, og det er klart at hvis vi ser at det på sikt er bedre for oss å opparbeide flyginger på Torp, så vil vi nok velge det. Men jeg sier absolutt ikke at vi ikke kan komme tilbake på Rygge. Det er godt mulig at vi kommer til å gjøre det.

Samme marked
–Hva stopper dere hvis dere får samme betingelser som Ryanair?

– Problemet med Rygge er at den flyplassen har det samme nedslagsfeltet som Gardermoen, det vil si Oslo. Det viser seg at folk fra Oslo veldig sjelden drar til Rygge, mens Torp har et helt annet nedslagsfelt. Vi prøvde å lokke oslofolk til våre innenriksflyginger fra Rygge, men selv om vi dumpet prisene helt ned i kjelleren, så fløy ikke folk fra Rygge. Det er ganske snodig. Det tar bare 45 minutter å kjøre, men folk gjør det ikke. Så det er litt sånne ting som spiller inn også, sier Kjos.

Støttespiller
Da Moss lufthavn Rygge ble offisielt åpnet 14. februar 2008, ble avtalen flyplassen hadde inngått med Norwegian regnet som gullkantet, men det skulle ikke gå lange tiden før alt av opptrappingsplaner ble lagt på is, og selskapet i neste omgang startet nedtrapping i rutetilbudet.
Forholdet til flyplassen nådde et lavmål i 2010 da Norwegian gjennom lange reforhandlinger av sin flyplassavtale, krevde å få samme betingelser som Ryanair.

Men da som nå, avviser flyplassen at Ryanair er begunstiget på Rygge.

– Ryanair har ingen spesialavtale med oss. Norwegian hadde de samme betingelsene. Dette handler om at de som flyr mye, får de største rabattene. Slik er det i business, rabattene følger produksjonsvolumet, sier styreleder i driftsselskapet Rygge Sivile lufthavn, Svein Hurlen, og fortsetter.

– Kjos har ingenting å klage på, men vi ønsker han velkommen tilbake om han vil det. Men det mest fornuftige av oss er å ha flyselskaper som ikke flyr på Gardermoen, slik at vi vet at det er Rygge og Moss det skal satses på.

Ikke inntekter
Hurlen tilbakeviser at Ryanair har hatt eller har inntekter av taxfree salg og parkering ved flyplassen.
– Det er andre som har hatt det. Jeg nevner ikke navn, sier Hurlen til Fredrikstad Blad.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart