-->

8. januar 2012

Punktlighet: Blir SAS best i sin klasse ?

SAS, mest punktlig i sin klasse? 
Har du hørt om NAYSA? Dette lille spanske selskapet med base på Gran Canaria, var Europas mest punktlige i fjor.
SAS ble nummer åtte på lista, men mener likevel de er Europas mest punktlige. Hvordan forsvarer de det?


Hele 91,67 prosent av selskapets flyvninger landet til oppsatt tid.
Det viser årets statistikk fra den amerikanske industriobservatøren FlightStats, som registrerer ankomsttider på flyselskaper over hele verden.


annonse


Nummer to på listen over europeiske flyselskaper er KLM City Hopper med 89,98 prosent punktlighet.
I Europa som helhet har dette datterselskapet til KLM flere flyvninger enn Norwegian, men i Norge opererer det kun på Flesland, Torp, Sola, Kjevik og Værnes.

Tredjeplassen på lista over europeisk punktlighet i luften går til det italienske lavprisselskapet Air One, med 89,88 prosent av flyvningene til oppsatt tid.

- Men hva med SAS? Selskapet som markedsfører seg som Europas mest punktlige?

- SAS er best i Europa for tredje år på rad blant såkalte major airlines. Det er hva vi erfarer etter å ha summert måned for måned i 2011, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen.

FlightStats opererer med ulike lister. Den ene listen er delt opp i kontinenter, der både store og små selskaper er med. Der kommer SAS på en åttendeplass i Europa.

En annen liste er delt inn i kategorier. Der er SAS med i gruppen for de «største og viktigste» selskapene, såkalte major airlines.
Major airlines-listen for 2011 blir ikke offentliggjort før den 23. januar i år.

Likevel mener Knut Morten Johansen allerede nå å vite at SAS kommer til å bli best i Europa og nummer tre i verden, bare slått av to japanske selskaper.
Informasjonssjefen i SAS mener at dette er den mest relevante listen.

- Det er her man kategoriserer flyselskap og flyplasser i grupper for at man skal kunne sammenligne epler med epler og pærer med pærer. Man kan ikke sammenligne British Airways med Kato Air, påpeker han.

I SAS er det derfor stor jubel over det gode resultatet i kåringen for major airlines i 2011.

- 88.22 prosent av alle flyvningene våre i fjor landet innenfor 15 minutter i henhold til tidtabellen. SAS hadde over 240.000 flygninger, så dette tilsvarer cirka 210.000 landinger på rute. Dette skal alle medarbeidere i SAS være godt fornøyd med, sier Knut Morten Johansen.

(I FlightsStats statistikk blir alle landinger innenfor 15 minutter før eller etter oppsatt tid, regnet som «i rute».)

Rektor ved Markedshøyskolen, Trond Blindheim, synes det er helt greit at SAS velger å fokusere på den klassen hvor de kommer på førsteplass.

- Det blir ikke riktig at SAS skal sammenlignes med de små flyselskapene som har mange færre flyvninger og flyr på mindre flyplasser med lite trafikk. Disse selskapene vil ha helt andre forutsetninger for å være presise. Man kan ikke sammenligne hummer og kanari, sier Trond Blindheim til VG.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart