-->

9. januar 2012

DAT åpnet ruter til Bergen og Trondheim idag

DAT i full gang på Rygge (DAT)
I dag lettet DATs maskiner med kurs for Bergen og Trondheim, og med det er selskapet for fullt i gang med sin nye satsing på Rygge.
Før nyåret åpnet det danske selskapet sin rute til Stavanger, og allerede nå snakkes det om ekspansjon, først med en mulig ny rute til København.DAT, eller Danish Air Transport som er navnet har fra i dag tatt over innenrikstrafikken på Rygge etter at Norwegian nå har trukket seg helt ut fra flyplassen i Østfold.

Med de nye rutene får østfoldingene muligheter til å fly rett til de største byene i landet, og avgangene er tilpasset de foretningsreisende med første avgang rundt klokken 7 om morgenen, på alle tre rutene. Deretter går det fly rundt klokken 17 hver ettermiddag, mens Bergen også ha en tidlig etermiddagsavgang klokken 13:45. Du kan også fly til Florø, dog via Bergen. Alle de tre Bergensflyene har korrespondanse videre til Florø.


Lite selskap
Dimensjonene på det selskapet som nå erstatter Norwegian er ganske annerledes. Flyselskapet har 15 fly, hvorav 13 er mindre propellfly. Tre av disse vil nå få sin base på Rygge.

- Vi håper dette vil gi en god start, og at vi kan utvide rutenettet etter hvert. Kanskje kan vi begynne med flygninger til København etter hvert, sier eier og daglig leder Jesper Rungholm, med henvisning til at fluplassmedeier Olav Thon i sin tale ga uttrykk for at han kunne tenke seg "weekendavgang" til København.

DAT flyr i dag på mindre norske destinasjoner som Røros, Florø og Fagernes, i tillegg to ruter mellom Danmark og Stavanger.
Selskapet har ellers flyoperasjoner i Danmark og Baltikum, og leier i tillegg ut fly og mannskap til selskaper over hele verden. Og alt det skjer åpenbart til gode priser.

I 2010 hadde selskapet et overskudd på 37 millioner danske kroner, og for 2011 antar Rungholm at det endelige overskuddet vil bli på 30 millioner danske kroner.

- Vår svært gode økonomi er helt klart en styrke for å bygge opp operasjoner på Rygge, sier Rungholm.

Lite marked
En sunn finansiell base kan komme godt med. Kanskje vil det ta tid å utvikle et innenriksmarked for flygninger fra Rygge. Norwegian prøvde seg gjennom flere år, men måtte til slutt gi tapt. Markedet var ikke stort nok.

- Det har vist seg vanskelig å få Oslo-folk til å fly innenriks fra Rygge, innrømmer lufthavnsjefen Pål Tandberg.

Markedsundersøkelser fra Transportøkonomisk Institutt anslår at Østfold og Søndre Follo utgjør et marked for innenriksflygninger på rundt 400.000 passasjerer.
Da Norwegian med sine 737-fly fløy med daglige avganger til de store byene i Norge hadde selskapet en kapasitet på 800.000 passasjerer.

- Håpet er at folk gjennom den økende bruken av Rygge som utenriksflyplass også skal få øynene opp for at dette er en enkel og praktisk flyplass å bruke innenlands også, sier Tandberg.

Utenriksvekst
Da Norwegian la ned sine rute, utenriks og innenriks, rykket Ryanair inn med internasjonale avganger.
I 2011 økte utenlandstrafikken med 34 prosent, mens innenrikstrafikken nesten ble halvert.
Av de totalt 1,67 millioner passasjerer som fløy via Rygge i fjor, satte 1,5 millioner sine bena på utenlandsk jord rett før eller etter flyturen.

Resultatene for Rygge Sivile Lufthavn er så langt begredelige. I løpet perioden 2007 til 2010 gikk selskapet med et underskudd på 292 millioner kroner før skatt.
I 2010 viste driftsresultatet et underskudd på minus 13 millioner kroner. Ifølge Olav Thon endte fjoråret på omtrent samme nivå. Olav Thon er sammen med Orkla den største eieren. De to sitter med 40 prosent av aksjene hver.

- Vi tror og håper at vi på driften skal kunne vise til overskudd i 2012. DAT er et selskap som passer veldig godt inn på Rygge, og vi er optimister, sier Thon til E24.

- Ny fase
Olav Thon innrømmer at investeringen på Rygge ikke har gitt det resultat han håpet på så langt.
- Vi trodde nok behovet for en flyplass i Østfold var større enn den har vist seg å være så langt.
Han mener det ikke er noe i veien for at Rygge skal kunne konkurrere med Gardermoen, også på innenriksfart.

- Jeg synes dette er en enkel flyplass å bruke. Vi vet jo at veldig mange kjører bil til Gardermoen. Da bruker de 40-50 minutter fra Oslo. Ned hit bruker man en times tid. Det er ikke store forskjellen, sier Thon.
Han avviser at suksess for og med DAT er et være eller ikke være for Rygge.

- Nei, det er det ikke. Men nå er den første epoken over, og vi ser fremover.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart