-->

20. februar 2012

Norwegians utvikling til et nettverksselskap

Foto: Boeing Media
Bransjenettstedet Centre for aviation har skrevet en interessant artikkel som omhandler Norwegian. Det spekuleres her i at Norwegian utvikler seg til å bli et nettverksselskap og at sansynligheten er stor for at selskapet vil tre inn i en global flyallianse.


Det påpekes at de første flyene fra Norwegians massive bestillingsordre på nye fly ikke vil ankomme før om fire år og at mange vil erstatte gamle fly. Når disse nye flyene ankommer vil Norwegian allerde ha etablert langdistanseruter til Asia og Nord-Amerika, en strategi som i økende grad krever en nettverksstrategi.


annonse


Når de nye drivstoffeffektive kortdistanseflyene settes i drift vil disse bidra til at Norwegian kommer i en god posisjon til å effektivt etablere den nettverksstrategien som kreves for å fore langdistanserutene med trafikk. Kjos mener han ved å bruke drivstoffeffektive fly kan spare hele 23 tonn drivstoff på reisen Oslo-Asia tur/retur. Dette er bakgrunnen for at han lover en prisrevolusjon på langdistanse.

Centre for Aviation påpeker imidlertid at så fort Norwegian entrer langdistansemarkedet så tar selskapet steget inn i eliteklassen hvor de etablerte langdistanseflyselskapene drar fordelen av etablerte knutepunkter og globale merkevarer.
Norwegians konkurrenter i dette markedet er også alle medlemmer av globale flyallianser. Den gjensidige markedsføringseffekten og innmatingen av trafikk som disse alliansene bidrar gjør dem uvurderlige når man flyr langdistanse.

I Norwegians nærhet drar konkurrentene SAS og Finnar styrke fra sitt medlemskap i henholdsvis Star Alliance og Oneworld. Det er dermed lite trolig at Norwegian blir ønsket velkommen inn i disse alliansene. Centre for Aviation mener derfor at flyalliansen SkyTeam (med blant annet Air France-KLM og Delta) vil være den alliansen som er mest interessert i å ønske Norwegian velkommen. Men det spekuleres også her i at Air France-KLM kan vise skepsis som følge av deres egne komerisielle interesser i Asia.

Det påpekes videre at Norwegian vil passe perfekt sammen med en av de arabiske flyselskapene Emirates, Ethiad og Qatar Airways. Ethiad har allerede etablert seg i det Nord-Europeiske markedet gjennom sin investering i Air Berlin, så Emirates og Qatar er mer sannsynlige kandidater av disse tre. Et slik partnerskap vil gi en sterk synergi ved at man kan tilby et komplementerende nettverk fra Nord-Asia til Nord-Europa. Sett fra de arabiske flyselskapenes side vil et partnerskap med Norwegian kunne skape en sterk konkurrent til de etablerte europeiske nettverksselskapene. Gulfselskapene har vanskelig for å oppnå tilgang til spesielt de tyske og franske markedene. Et partnerskap med Norwegian kan gi dem en slik tilgang nær sagt gjennom bakdøra.

Centre for Aviation konkluderer med at selv om Norwegian også kan finne på å utfordre de etablerte europeiske nettverkselskapende på egenhånd så tyder størrelsen og agressiviteten i deres satsning på at andre operatører vil vise sin interesse for et strategisk partnerskap. Med verdens mest kostnadeffektive flyflåte kan det vise seg at Norwegian ikke bare skaper en prisrevolusjon med også sterke omveltninger for hvordan langdistanseoperatørene organiserer seg, skriver altomflyturen.com

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart