-->

24. februar 2012

Prisras på Torp

Tar opp kampen innenlands
Den lenge varslede kampen om passasjerene til og fra Sandefjord lufthavn Torp er nå i full gang, til glede for de reisende. Etter at Norwegian kastet seg inn i konkurransen på innenriksmarkedet, har Widerøe, som lenge var temmelig alene, svart med å senke prisene – til dels drastisk.


Foreløpig konkurrerer de to selskapene på de trafikktunge rutene til og fra Bergen og Trondheim, men konkurransen kan fort bli utvidet. Widerøe sier selskapet vil møte priskonkurransen og knuse Norwegian på frekvens. Ut fordreren svarer med å love flere ruter til flere steder, hvis det er hva markedet vil ha.


annonse


De to flyselskapene har svært forskjellig utgangspunkt. Widerøe, som var på Torp først, forsøker å klore seg fast, mens Norwegian åpenbart prøver å presse konkurrenten til buklanding. Ingen av dem har planer om å gi seg.

Begge tror på konkurranse, men Widerøe er klare på at det ikke er plass til begge. Det er ikke uvanlig å høre lignende fra selskaper som føler at hegemoniet er truet.

Konkurranse er i bunn og grunn sunt. Det bidrar til at selskapene skjerper seg både når det gjelder service, egne kostnader og priser, noe som selvsagt gagner kundene. Skulle en av dem bli tvunget vekk fra Torp, kan det fort ha motsatt effekt.

Det er vanskelig å ha noen klar formening om bare en av de to vil overleve på Torp – eller om konkurransen kan fortsette. I likhet med lufthavnsjef Alf Reidar Fjeld, håper vi på det siste. Han tror selskapene gjør det helt riktige ved å sette ned prisene og la flest mulige få vite om det. Fjeld, som har en flyplass å drive, ønsker naturligvis et større marked.

De to som nå slåss om flypassasjerene i regionen, er for alt annet enn puslinger å regne, men har økonomiske muskler så det holder – i alle fall en stund.

SAS-eide Widerøe, som forsvarer stillingen, hadde i fjor sitt beste år noensinne. Selskapet økte resultatet før skatt fra 162 millioner kroner i 2010 til over 370 millioner i fjor. Utfordrer Norwegian fikk riktignok et noe svakere resultat i fjor enn året før, men 162 millioner i resultat og en svært kraftig økning i antall passasjerer viser med all tydelighet at selskapet ikke er til å kimse av.

Det finnes ingen glasskule som kan forutsi utfallet av luftkampen, og det eksisterer ingen overdommer som kan kommandere den ene eller andre til å gi seg. Men vi håper at Widerøe og Norwegian, etter de innledende rundene, finner det regningsvarende å fortsette konkurransen riktig, riktig lenge. (tb.no)

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart