Illustrasjonsfoto |
Du er ikke den eneste.
Men flyselskapene og maten kan ikke alene ta skylden for at maten ikke smaker like godt i luften.
Det er nemlig deg det er noe galt med.
Det lave lufttrykket og den lave luftfuktigheten reduserer smaksløkene under flyturen, og påvirker din opplevelse av smak.
Høyden lammer smaksløkene
På høyder under 10.000 meter, virker smaksløkene våre som vanlig.
Vi klarer å skille søtt, surt, bittert og salt fra hverandre, og maten smaker tilsynelatende likt som på bakken, skriver Aftenposten.
annonse
Men selv før flyet tar av, tørker faktisk kabinluften ut nesen din til en viss grad. Så din opplevelse av smak vil være skadet allerede fra det øyeblikket du går om bord.
Og når flyet når ca. 10.000 meter, vil lufttrykket sørge for at så mye som en tredjedel av smaksløkene dine er lammet.
Dette er en viktig forklaring på hvorfor flyselskapene salter og krydrer maten tungt før den pakkes, og serverer viner som på bakken ville blitt beskrevet som «fruktbomber.»
Smaken forandrer seg
Tyske Lufthansa var et av selskapene som lurte voldsomt på hvorfor deres passasjerer bestilte like mye tomatjuice som øl om bord, og satt rett og slett forskningsinstituttet Frauenhofer i Tyskland på saken.
De ble også overrasket over at på tross av all den innsatsen de la ned på bakken for å lage smakfull flymat, smakte den like lite og kjedelig som all annen flymat når de selv testet den i luften.
Svaret de fikk var så enkelt som at tomatjuice fikk en bedre og mindre syrlig smak i luften. Så smaksløkene er en av synderne.
Det sies faktisk at chili er blant de få ingrediensene som ikke endrer smak i luften.
Man skal heller ikke se bort ifra at måten maten blir pakket, behandlet og oppbevart på, også påvirker smaksopplevelsen.
Kompenserer med stjernekokker
Flymaten som i årevis har slitt med et dårlig rykte, hjelpes med andre ord ikke av at både fysikkens lover og kroppen vår ikke spiller på lag i luften.
Mange flyselskaper har opp gjennom årene gjort mer eller mindre vellykkede forsøk på å pirre smaksløkene våre om bord, og flere selskaper har leid inn stjernekokker for å kokkelere.
Fra 1. desember i fjor begynte KLM Royal Dutch Airlines å servere måltider som var laget av kokken Peter Goossens fra restauranten Hof van Cleve, som forøvrig har tre stjerner i den kjente Michelin- guiden.
Air France serverer fine retter laget av stjernekokken Joël Robuchon, som har sanket hele 27 Michelin- stjerner i løpet av sin karriere.
Lufthansa har nylig inngått et samarbeid med kokketeamet fra hotellkjeden Mandarin Oriental, og Singapore Airlines har nettopp utgitt en kokebok med sine ti beste flymåltider, deriblant en oppskrift av den berømte tv- kokken Gordon Ramsay.
Korean Air eier faktisk sin egen gård som de får biff, korn og grønnsaker fra, som de bruker til sine måltider på sine flyvninger innenriks.