-->

26. mai 2012

Airbus tilbyr "tjukkasseter"

Airbus A320-Neo (Foto: Airbus)
De som av ulike årsaker behøver ekstra seteplass om bord på passasjerfly i dag, må pent koste på seg billetter på businessklasse eller lignende. Om ikke så lenge kan også overvektige sitte komfortabelt bak i kabinen.


Løsningen som Airbus nå har på prototypstadiet, er seterader med differensiert bredde på setene. Det vil si at setet mot midtgangen er to tommer bredere enn midt- og vindussetene.
Setene, som nå tilbys flyselskaper med A320-serien, ble vist fram på Innovasjonsdagene til den europeiske flyprodusenten. annonse


– Å sørge for nok seteplass for dem som trenger det, bedrer også komforten til dem som skal sitte ved siden av, påpeker Zuzana Hrnkova, som er markedssjef for flyinteriør i Airbus, overfor TU.no.

17 vs 18 tommer
Det som helt siden 1950/60-tallet har vært standardbredden for flyseter i økonomiklasse er 17 tommer (43,2 centimeter). Slik er det for eksempel i Boeing 737 med seks seter i bredden.

Airbus 320-seriens kabin er sju tommer bredere enn 737, noe som muliggjør setebredde på 18 tommer.
Én ekstra tomme, altså 2,5 centimeter, kan høres lite ut. Men Airbus anfører at de har forsket mye på temaet og fastslår at setebredden betyr mye for såkalt “opplevd komfort”.

Mer presist hevder flyprodusenten at korrelasjonen mellom en tomme ekstra i bredden og komfortfaktor skal tilsvare 1,6 tommer ekstra beinplass (seat pitch).

20-17-17
Imidlertid er det mange operatører som benytter den ekstra kabinbredden i sine A320-fly til å lage en ekstra bred midtgang som i sin tur medfører raskere av- og ombordstigning. Raskere turnaround, som det kalles, muliggjør økt omsetning på flyene. De nye seteradene har to seter med 17 tommers bredde, mens midtgangsetet måler 20 tommer i bredden. Istedet for 18-18-18 blir det altså 20-17-17.

– De siste årene har vi sett flere operatører utnytte for eksempel den ekstra beinplassen ved nødutgangene til å selge disse setene til ekstra pris. Dette blir en ny mulighet for å øke omsetningen, mener Hrnkova.

Seteprodusent er med
Det er naturligvis opp til hver enkelt operatør hvor mange seterader som skal ha denne konfigurasjonen.
Og apropos operatører og seteprodusenter, har Airbus tidligere vist fram prototyper på klappsetelignende varianter, som skulle lette bevegelsene om bord på fulle fly. Men ingen seteprodusenter tente på ideen og var villige til å ta nyvinningen til produksjon. Det er ikke tilfellet nå.

– B/E Aerospace har laget prototypen for oss, så nå er leverandørene med på laget, sier Hrnkova.
Like fullt er spørsmålet om noen av flyselskapene vil ha slike seter.
For eksempel Norwegian og SAS som begge har A320-er i bestilling.

Skeptisk
En av bransjens mest karismatiske ledere, Air Asia-sjef Tony Fernandes som får en Kjos i vanlig slag til å virke furten, lar seg ikke friste av setetilbudet.

– Nei, å installere slike seter vil bryte med vår filosofi om å holde alt så enkelt som mulig. Vi flyr kun like fly med helt lik innredning og vil fortsette med det, sier Fernandes.

Torsdag svippet han innom Toulouse for å hente sin A320 nummer hundre til lavkostselskapet fra Malaysia som han grunnla for bare ti år siden.
I samme slengen holdt han et lite foredrag der han blant annet fortalte om hvordan han presset airbusledelsen til å danse på gulvene på en parisnattklubb i fjor sommer før han til slutt undertegnet rekordbestillingen på 200 A320 Neo verdt 18 milliarder dollar. En kontrakt som ble beseglet med spritsøl og leppestift.


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart